Categorieën

Service

Horecaman Hans Voets in het harnas gestorven

Horecaman Hans Voets in het harnas gestorven
In memoriam

Horecaman Hans Voets in het harnas gestorven

  • Kor Kegel
  • 24-05-2021
  • In memoriam
Horecaman Hans Voets in het harnas gestorven

Hans Voets was door de ziekte flink afgevallen. Zijn dochter Karin maakte deze foto vorige maand

VLAARDINGEN / SCHIEDAM – Hij is in het harnas gestorven, zoals zijn dochter Karin zegt. Tot voor kort was de 79-jarige Hans Voets nog actief in de zaak aanwezig: lunchroom Ka & de Bolle, gevestigd op het Veerplein in Vlaardingen. “Vaak sloot hij de zaak af, zodat ik met mijn gezin kon eten”, zegt ze.

Het voorbije Coronajaar was het minst gezellige in het 50-jarige horecabestaan van Hans Voets. Gezelligheidsmens als hij was vond hij het maar niks dat de lunchroom dicht moest blijven en dat hij zijn gasten niet kon ontvangen. Maar hij bleef optimistisch en was dolblij met de versoepeling van de Coronamaatregelen. Het terras kon weer open!

In 2005 begon hij met Karin de lunchroom op het Veerplein. De zaak heette al De Bolle en Hans was zelf een stevige kerel, dus de Bolle werd zijn bijnaam. En de werknaam voor de lunchroom werd Ka & de Bolle. “We wilden wel een nieuwe naam verzinnen”, zegt Karin, “maar na verloop van tijd zei hij: laten we het maar zo houden.” Onder zijn gasten had hij vele bekenden van vroeger, want eerder hadden Hans en zijn vrouw Marina andere zaken in de regio gehad: eerst café Rotterdam aan de Parallelweg in Vlaardingen en daarna Hotel Rijnmond in Schiedam. De klanten uit die tijd kwamen hem nog altijd opzoeken, zoals hij geregeld nog wel naar café Rotterdam ging.

Hans Voets is geboren op de Parallelweg, maar de Parallelweg in Schiedam. Het was een kleine enclave achter het station. Het gezin verhuisde naar de Aleidastraat in Schiedam-West en na school ging Hans varen. Zo kwam het dat hij al 29 jaar was, toen hij met Marina de horeca inging. De eerste zaak begon hij in 1971 met zijn vrouw Marina in Zierikzee, een levendig stadje, maar Marina kon niet aan Zeeland wennen en ze keerden in 1974 terug om in Vlaardingen het in 1928 gestarte café Rotterdam over te nemen van Bert Zijdenbosch. Het werd een goed lopend café met bepaald niet alleen bewoners van de Vettenoordsepolder. Er kwamen ook veel treinreizigers; het station Vlaardingen-Centrum is schuin aan de overkant.
In die tijd was hij trainer bij de Vlaardingse sportclubs Satelliet en Hollandiaan, die later zouden fuseren. Hans Voets was toen al aan het opbollen en als hij zijn spelers rondjes liet lopen in het park, ging hij mee op de fiets, weet Marina nog.

In 1986 wilden ze ‘iets groters’ dan het café. Dat werd Hotel Rijnmond aan het Nieuwlandplein in Schiedam. Daar kregen ze eveneens een aanzienlijke klantenkring. In 2000 deden ze Hotel Rijnmond over aan Vlaardingers die in hotel-restaurant Campanile aan de Kethelweg hadden gewerkt. Ze gingen met pensioen. Ze zouden meer gaan reizen. Daarnaast ging Hans vrijwilligerswerk doen bij SVDPW: sportvereniging De Parallelweg, ooit opgericht nabij de plek waar hij geboren was. Maar hij kon de horeca niet loslaten. Marina wel, dus toen hij in 2005 brasserie De Bolle kon overnemen, ging hij het samen met zijn dochter doen.

“De laatste jaren had hij het er wel eens over om nog een keer een broodjeszaak te beginnen, onder het motto: meer beleg dan brood. Want zo was hij. De klant ging boven alles en die moest in de watten worden gelegd”, zegt Karin. “De klant was bij mijn vader geen koning, maar keizer.”

Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in besloten kring. Afgelopen dinsdag kwam hij te overlijden. Begin dit jaar begon ‘de Bolle’ ineens af te vallen. Hij vond het wel plezierig dat hij nog eens slank zou worden. Maar Marina maakte zich zorgen en hij ging naar de huisarts, die hem doorstuurde. Er bleek een gezwel te zijn in zijn alvleesklier en er waren uitzaaiingen. Er was niets meer aan te doen. Hans bleef nog wel actief in de lunchroom – tot het een paar weken geleden echt niet meer ging. Hij was een horecaman in hart en nieren.