Categorieën

Service

Oud-journalist Peter d'Hamecourt overleden

Oud-journalist Peter d'Hamecourt overleden
In memoriam

Oud-journalist Peter d'Hamecourt overleden

  • Redactie
  • 03-12-2023
  • In memoriam
Oud-journalist Peter d'Hamecourt overleden

VLAARDINGEN – Vandaag werd bekend dat voormalig journalist en geboren Vlaardinger Peter d’Hamecourt op 77jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand.

D'Hamecourts journalistieke carrière begon in 1966 bij de Nieuwe Vlaardingsche Courant. Hij werkte vervolgens onder andere als popjournalist voor de Haagsche Courant, gevolgd door een functie als buitenlandcorrespondent van het Algemeen Dagblad in het Midden-Oosten (o.a. Beiroet) en Zuid-Amerika. In 1989 vestigde hij zich in de hoofdstad van wat toen nog de Sovjet-Unie was. Vanaf hier leidde hij een journalistiek bureau en deed hij verslag van het Russische nieuws voor het Algemeen Dagblad. Later zou de Vlaardinger ook actief zijn voor de NOS, de VRT (bij beide voor zowel televisie als radio), EénVandaag en NOVA.

Naast Rusland is D'Hamecourt tevens actief geweest in andere voormalige Sovjetlanden en een enkele keer daarbuiten, waaronder Afghanistan, toen daar een aardbeving plaatsvond. Vanaf 1999 werkte hij op freelancebasis voor het AD, de NOS en de VRT. Op 30 juni 2008 deed hij voor het laatst verslag voor het NOS Journaal, vooraleer hij met de vut ging. In zijn carrière van 18 jaar bij de NOS heeft hij meer dan 3000 reportages gemaakt. In zijn functie als Ruslandcorrespondent werd hij opgevolgd door Kysia Hekster. D'Hamecourt heeft als schrijver ook meerdere boeken gepubliceerd over de politieke situatie in Rusland. Zijn laatste boek gaat over de situatie in 2014, waaronder de ambities van Poetin en de annexatie van de Krim.

Peter d’Hamecourt was in 2015 nog bij voormalig boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein om te signeren. Hij vertelde daarbij veel over de Russische cultuur, politiek en in het bijzonder over Vladimir Poetin. Hij had daarbij een gretig gehoor dat hem nadien nog verschillende vragen stelde.