Roumi Kunst Instituut


Het Roumi Kunst Instituut is in het jaar 2008 opgericht in Rotterdam door Ebru- en kalligrafiekunstenaar Dr. Mehmet Refii Kileci. In januari 2019 is de tweede vestiging geopend aan de Van Hogendorplaan in Vlaardingen.

Mawlana Djalal ad Din Rumi, in Europa meer bekend als Roumi, staat bekend als een grote denker en filosoof. De mensheid kan veel leren van zijn werken, waarmee hij ons leert om een goede, liefdevolle en tolerante mens te zijn. Dit zijn ook de idealen die wij delen en dit wilden wij uitdrukken door ons instituut te vernoemen naar deze grote denker.  

Het Roumi Kunst Instituut verzorgt cursussen en workshops in Ebru (papiermarmeren), Arabische- en Westerse kalligrafie. Daarnaast worden er ook cursussen gegeven in ney (rietfluit), encaustic art, epoxy art, fluid painting, illumination art en miniature art. Tevens organiseert het Roumi Kunst Instituut tentoonstellingen en demonstraties om hiermee deze kunsten ook te promoten en te verspreiden in Europa. Onze activiteiten zijn echter niet enkel beperkt binnen de Europese grenzen. Zo verzorgen wij voornamelijk in Amerika, maar ook in vele andere landen in de wereld onze activiteiten. Het Roumi Kunst Instituut, dat via de traditionele mystieke kunsten vriendschap, broederschap en vrede wil bewerkstelligen tussen het Oosten en het Westen, is voor zover wij weten het eerste instituut dat de Ebrukunst in Europa als therapie aanbiedt. Dr. Kileci en zijn team, die deze belangrijke doelen willen bewerkstelligen, staan altijd tot uw dienst. 

Bij de Ebru kunst druppel of spat je verf met een kwast op een oplossing van water en een bindmiddel. Na het druppelen van de kleuren kun je hierin patronen aanbrengen. Vervolgens wordt er een stuk papier op het water gelegd. De unieke kleurpatronen op het water worden zo op het papier overgebracht. Ebru is een bijna magische kunstvorm wat een verbluffende effect heeft op mensen, of men nu 7 of 70 jaar is dat maakt niet uit. Een interessant aspect wat de mensen versteld doet staan is de dans van de drijvende kleuren op het water, de indruk die men krijgt is alsof men een illusionistisch schouwspel op het water bezichtigt. Doordat elke ebru die gemaakt wordt uniek is en ieder die een poging waagt direct resultaat boekt, is het onontkoombaar dat men gemotiveerd raakt en dat het zelfvertrouwen word opgekrikt. Tevens staat Ebru op de culturele erfgoedlijst van UNESCO. De workshops en demonstraties zijn onder andere geschikt voor een opening, bedrijfsuitje, verjaardagsfeestje. Dit kan op gewenste locaties zoals scholen, instituten, musea, bibliotheken, festivals etc. 

Arabische kalligrafie produceert de mooiste en meest artistieke schriftvormen in de wereld. Deze kunst heeft een zeer hoog niveau bereikt dankzij de 14 eeuwen ervaring van vele kalligrafie-meesters. Wij van het Roumi Kunst Instituut bieden de workshop Arabische kalligrafie volgens het traditionele kalligrafie-onderwijs en historische methoden in een nostalgische omgeving. Dit is zowel theoretisch als praktisch. Zo kun je de nobele kunst leren kennen en zelf uitproberen in een serene omgeving met het geluid van de ney (rietfluit) op de achtergrond.

Tijdens de cursus Westerse kalligrafie ga je werken aan het kalligraferen van een Westers schrift zoals het zich in de geschiedenis heeft ontwikkeld, netjes tussen de lijntjes en lettend op alle details. Er wordt niet geschreven met een vulpen, maar met de penhouder met losse pennetjes en de inktpot. In 6 lessen leer je één van de schriften schrijven. Er wordt ook aandacht besteed aan het vormgeven van een tekst, de vlakverdeling en eventueel kleurgebruik.

Contactgegevens

Van Hogendorplaan 45a

3135 BC Vlaardingen

info@roumi.nl

010 - 209 40 38

www.roumi.nl

Locatie