Babbeltruc, maar dan anders

24-07-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN - In een e-mail die veel mensen krijgen, ook in Vlaardingen, belooft onderzoeksbureau Planeteo Research Group als beloning voor het deelnemen aan het "Onderzoek naar het Ecologisch Bewustzijn van Europeanen" een voucher voor gratis overnachtingen voor twee personen. De deelnemer aan het onderzoek blijkt echter een 'emissietoeslag' van €29,50 te moeten betalen om de voucher te kunnen ontvangen. De Reclame Code Commissie beschouwde het al in 2016 als misleidend om de voucher als gratis te omschrijven, nu voor de uitgave en de levering van de voucher kosten worden gerekend. Vreemd is ook dat gemeld wordt in de mail dat de maaltijden bij aankomst in het hotel vooraf afgerekend moeten worden.

Het lijkt allemaal nogal op een uitgewerkte versie van de babbeltruc, waarbij vooral de Planeteo Research Group er beter van wordt; een hotelvoucher met gratis overnachting is sowieso iets wat veel in omloop is. Daarbij wordt doorgaans de voorwaarde gesteld dat er gratis slapen vergezeld gaat van dineren in het hotel zelf. Hiermee verdient een hotel toch nog iets in de wat stillere periodes. Betalen voor zo'n 'bon' is daarbij ongebruikelijk.

Planeteo voert tenslotte dit soort praktijken al wat jaren uit. Ze werken daarbij samen met Eurorest Hotels, waar de vouchers vandaan komen, en die hotels vindt u niet in Nederland. Daar komen dus nog de kosten voor een buitenlandse reis bij.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date