Cameratoezicht: helpt het of niet ?

04-04-2015 112 Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Ooit gebeld door iemand aan wie u op dat moment dacht ? Dat is dan echt toeval, tenzij het u dagelijks gebeurt met willekeurige personen die u nooit eerder ontmoet heeft. Bij Vlaardingen24 dachten we vanochtend even aan president Barack Obama, maar gebeld heeft hij (nog) niet. Niet alleen onze geest legt verbanden tussen gebeurtenissen die er niet zijn. Voormalig hoogleraar psychologie Diederik Stapel legde verbanden in zijn onderzoeken waarbij achteraf bleek dat hij de gebruikte gegevens veelal verzonnen had.  

Soms lijken ook lokale overheden verbanden te leggen die er niet of nauwelijks zijn. Afgelopen week werd de Cameratoezicht Rapportage 2014 gepresenteerd door de gemeente, waarin verbanden worden gelegd tussen de inzet van camera’s in het Centrum en veiligheid. ,,Inzet van camera’s heeft geleid tot een veiliger uitgaansleven en winkelcentrum in het hart van Vlaardingen’’, zo luidt één van de conclusies. Maar klopt dat wel ?

Meer incidenten geregistreerd in 2013 dan in 2012

Allereerst geeft het rapport een verslag van de inzet van camera’s in 2013, een niet zo best jaar waar het gaat om de criminaliteitscijfers. Waar in 2012 nog 188 incidenten werden geregistreerd waren dat er in 2013 volgens het rapport 255. Een stijging dus met een evenzoveel aantal camera’s. Daarbij komt dat registreren één ding is, maar heeft dit geleid tot een betere opsporing van daders van delicten ?  In 2013 zijn camerabeelden in 19 gevallen aanvullend op opsporingsonderzoeken geweest en hebben in 6 gevallen tot een aanhouding geleid. Een magere score lijkt ons.  

In 2014 is het aantal door camera’s geregistreerde incidenten gezakt: 240. Een tabel specificeert deze incidenten. Het is hierbij echter niet mogelijk 2014 te vergelijken met 2013 of 2012, daar zijn geen tabellen van in het rapport. Komen bepaalde incidenten vaker of minder vaak voor in 2014 dan in eerdere jaren ? Wordt er ook consequent geregistreerd als iets niet escaleert ? We weten het niet.

Conclusie

De conclusie trekken dat het steeds veiliger wordt met camera’s in het Centrum (vorig jaar zijn er nog camera’s bijgeplaatst) kun je niet. Met evenveel recht zou je dan ook de conclusie kunnen trekken dat camera’s zorgen voor onveiligheid, gezien de stijging van het aantal geregistreerde incidenten in 2013 ten opzichte van 2012.

De enige zekere conclusie: Je kunt alleen maar stellen dat de camera’s minder incidenten registreren. Of meer, afhankelijk van het jaar en de criminaliteitscijfers.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date