Cijfers criminaliteit: Vlaardingen veiliger

28-01-2015 112 Redactie

VLAARDINGEN - In Vlaardingen zijn in 2014 aanmerkelijk minder woninginbraken, overvallen en straatroven gepleegd dan in 2013. Wel zijn veel meer fietsen gestolen dan het voorgaande jaar. Dat hebben burgemeester Bert Blase en Maaike van Os, teamchef politie Waterweg Noord, vandaag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de criminaliteitscijfers van 2014.

Het aantal woninginbraken is gedaald van 409 in 2013 naar 295 in 2014. In 2014 zijn 6 overvallen gepleegd in tegenstelling tot 17 in 2013 en het aantal straatroven is gedaald van 47 naar 22. Het aantal bedreigingen in Vlaardingen is wel gestegen: van 171 in 2013 naar 199 in 2014. Burgemeester Blase: ,,Ik ben positief over de daling van deze delicten. Het is belangrijk dat we deze consequente, sterke lijn volhouden. Daarvoor zijn fysieke maatregelen nodig, zoals nu al cameratoezicht en indien nodig preventief fouilleren, maar ook de samenwerking met Vlaardingse inwoners en ondernemers is heel belangrijk. Bijvoorbeeld via Burgernet, Buurtpreventie en de Buurt-Whats-app-groepen’’.   

Stijging (brom)fietsendiefstal hoger dan berekening gemeente

In 2014 zijn 840 fietsen gestolen, ten opzichte van 588 in 2013. De gemeente noemt hierbij een stijgingspercentage van 30 %, maar misrekent zich: het stijgingspercentage is 42 % ! De Gemeente Vlaardingen en politie hebben meerdere maatregelen getroffen om fietsendiefstal tegen te gaan en gaan hier ook mee door. In februari start een nieuwe campagne,  er worden meer fietsklemmen geplaatst en de bewaakte fietsenstalling in het centrum wordt uitgebreid. De politie zet daarnaast lokfietsen in en het cameratoezicht wordt geïntensiveerd.

Bewakingscamera’s vaker  ‘live’  uitgelezen

In het centrum hangen in totaal 11 camera’s waarvan de beelden op piektijden live worden bekeken. Naast die piektijden wordt op willekeurige tijden, die niet bekend worden gemaakt, ook live meegekeken volgens de burgemeester. Op en rond het Veerplein, waar de meeste fietsendiefstallen plaatsvinden, vergroot dit de kans op een heterdaadje. Voor wat betreft het aantal opgeloste zaken valt er tenslotte nogal wat winst te behalen. Het oplossingspercentage bij overvallen bedraagt 73 % maar bij woninginbraken is dit slechts 10,3 %. ,,Dit komt vooral omdat er vaak ingebroken wordt als bewoners weg zijn en de omgeving eromheen ook’’, aldus teamchef van politie Maaike van Os. ,,Hierdoor heb je vrijwel nooit getuigen. Oplettendheid in een buurt is belangrijk, iemand signaleren die je niet kent in een steeg met tuiningangen bijvoorbeeld. En zie je iets verdachts, bel dan het alarmnummer’’.Gerelateerd