Criminaliteit in Vlaardingen: stijgers en dalers

16-08-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN - Het aantal geregistreerde woninginbraken en fietsendiefstallen is in het afgelopen half jaar in Vlaardingen gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Het aantal geweldsmisdrijven daarentegen is fors gestegen. Dat zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van de criminaliteitscijfers die het college deze week presenteerde. Daarin wordt de inzet van lokmiddelen bij delicten als auto-inbraak en (brom)fietsendiefstal als succesvol benoemd.

In het eerste half jaar is de inzet van preventief fouilleren in een aantal aangewezen wijken toegepast. Daarbij zijn bij in totaal 378 gefouilleerde personen wapens aangetroffen, waarbij 11 mensen zijn aangehouden op basis van de Wet Wapens en Munitie en 3 mensen zijn aangehouden op basis van de Opiumwet.

 

Foute cijfers

Het totaal aantal geweldsmisdrijven is volgens de presentatie van het college gezakt met 3 %. In de categorie Straatroof was er echter een stijging van maar liefst 120 % en het aantal bedreigingen steeg met 13 %. In het eerste half jaar van 2016 werden er in totaal 211 geweldsmisdrijven geregistreerd en in het eerste half jaar van 2017 in totaal 204. Wie echter het aantal bedreigingen (87), mishandelingen (113) , straatroven (22) en overvallen (6) optelt in het eerste half jaar van 2017, komt uit op 228 geweldsmisdrijven; geen daling van 3% dus, maar een stijging van bijna 11,5% !

De komende maanden zal het preventief fouilleren worden voortgezet, evenals de inzet van 'lokmiddelen' ter voorkoming van auto-inbraak en (brom)fietsendiefstal. Daarnaast zal er, naast de aandacht voor 'High-Impact crime'(woninginbraken, overvallen en straatroof) ook gerichte aandacht worden besteed aan senioren en veiligheid.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date