Categorieën

Service

Criminaliteit toch gedaald in Vlaardingen

Criminaliteit toch gedaald in Vlaardingen
112

Criminaliteit toch gedaald in Vlaardingen

  • Redactie
  • 03-12-2015
  • 112
Criminaliteit toch gedaald in Vlaardingen

VLAARDINGEN – Misschien een wat ongelukkig  moment om te beginnen over de criminaliteitscijfers; immers, de afgelopen week zijn er twee overvallen gepleegd in Vlaardingen, die op het Shell tankstation in Holy en die op het Delta Hotel . Vorige week werden echter de cijfers bekend over de eerste tien maanden van dit jaar. Over die periode, van januari tot en met oktober is het aantal misdrijven binnen Vlaardingen gedaald met 7 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er is echter nog wel een stijging van het aantal woninginbraken, met een piek in de maanden mei (51) en oktober (50). Daarbij is in oktober een lichte daling van het aantal inbraken in de Westwijk en een lichte stijging in de Oostwijk en Holy Noord.

Wie de criminaliteitscijfers over de afgelopen vijf jaar bekijkt ziet een algehele daling van misdrijven van zo’n 25 %., maar een stijging van het aantal woninginbraken. In de eerste tien maanden van 2011 waren dit er nog 253, dit jaar staat de teller voor die periode al op 304. Overvallen lijken deze dagen misschien ‘aan de orde van de dag’,  maar in 2011 en 2012 waren dit er nog respectievelijk 21en 31 , waar de teller nu op 5 staat en dat is inclusief de laatste twee van afgelopen week.

Met betrekking tot de criminaliteitscijfers is er nog één ‘maar’: de aangiftebereidheid onder slachtoffers is, volgens landelijke onderzoeken, wat afgenomen. Het effect ervan op de cijfers in Vlaardingen is daarbij niet bekend. Zelfs met een veronderstelde tien à twaalf procent, een landelijk percentage wat burgemeester Bert Blase afgelopen week noemde bij de presentatie van het onderzoek naar criminaliteit in het Centrum van ONS Vlaardingen , is de conclusie nog dat Vlaardingen veiliger is geworden.