Categorieën

Service

Criminaliteit weer iets gedaald

Criminaliteit weer iets gedaald
Nieuws

Criminaliteit weer iets gedaald

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 20-08-2015
  • Nieuws
Criminaliteit weer iets gedaald

VLAARDINGEN – In het eerste half jaar is het aantal misdrijven in Vlaardingen met bijna 8,5 % gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat bleek uit de cijfers die deze week gepresenteerd werden door burgemeester Bert Blase. Per soort misdrijf zijn er echter nog wel wat verschillen.

Zo steeg het aantal woninginbraken van 145 in 2014 naar 158 in 2015, maar het aantal diefstallen van bromfietsen, snorfietsen en fietsen daalde van 390 naar 280. Met betrekking tot deze delicten is er vanaf afgelopen februari een actieve voorlichtingscampagne ingezet, inclusief zichtbare waarschuwingsborden om vooral je fiets goed op slot te zetten en de inzet van lokfietsen. Dit laatste heeft geleid tot de aanhouding van verschillende fietsendieven. Het aantal woninginbraken is momenteel overigens weer aan het dalen, wat mogelijk samenhangt met een aantal aanhoudingen.

De grootste stijging kende het aantal gevallen van vernieling: van 315 in 2014 naar 367 in 2015 (ruim 14 %). Dit laatste cijfer wordt wat vertekend, omdat hierbij ook de autobranden van de afgelopen maanden meegerekend worden, waarbij mogelijk één of slechts enkele daders bij betrokken zijn. Ook wordt dit cijfer beïnvloed door de circa twintig auto’s die in Ambacht/Babberspolder in zeer korte tijd bekrast zijn.

Hoewel de beleving bij veel Vlaardingers anders lijkt te zijn, hebben er ook minder geweldsdelicten plaatsgevonden: in 2014 waren dat er in het eerste half jaar 274 tegen 253 in dezelfde periode in 2015. De daling geldt daarbij ook voor bedreiging, mishandeling, straatroof en overvallen.

De criminaliteitscijfers worden continu gemonitord, waarbij er op verschillende soorten delicten een specifieke integrale aanpak wordt ingezet door politie en/of gemeente. Naast de genoemde campagne tegen diefstal van bromfietsen/ snorfietsen en fietsen is er een Woning Inbraken Team actief, de campagne “Be Smart With Your Smartphone” gestart en het project tegen zakkenrollerij.