Categorieën

Service

Criminaliteitscijfers 2016: wisselend beeld

Criminaliteitscijfers 2016: wisselend beeld
112

Criminaliteitscijfers 2016: wisselend beeld

  • Redactie
  • 21-03-2017
  • 112
Criminaliteitscijfers 2016: wisselend beeld
VLAARDINGEN – Vandaag presenteerde in de wekelijkse persbijeenkomst burgemeester Annemiek Jetten de criminaliteitscijfers over 2016. Afgelopen jaar is er intensieve aandacht uitgegaan naar het terugdringen van woninginbraken en inbraken in bedrijven en instellingen. Daarvoor werd een zogenaamd high impact crime team (HIC) opgezet om deze delicten terug te dringen. In toenemende mate is daarbij samengewerkt met de afdeling Toezicht en Handhaving, met name in het gezamenlijk toezichthouden op zogenaamde hot spots; de locaties waar op basis van analyse de delicten zich voordeden.

Er lijkt zich in zekere mate een verschuiving voor te doen, waarin de daling van het aantal woninginbraken met 25% gepaard gaat met een stijging van de inbraken in bedrijven en instellingen met 21%. In de laatste vier maanden van 2016 daalde overigens het aantal inbraken in winkels evenredig met het aantal woninginbraken.

Binnen de categorie high impact delicten zijn in 2016 zowel de woninginbraken als de straatroven met een kwart afgenomen ten opzichte van 2015. Er zijn 95 woninginbraken minder gepleegd. Het delict straatroof ging terug van 36 in 2015 naar 27 in 2016. Het aantal overvallen is gestegen tot 15, meer dan het aantal van 7 in 2015.  Bij de verschillende overvallen waren een aantal reeksen te zien. Het regionaal Overvallen Team van de politie heeft in nagenoeg al deze reeksen kans gezien daders aan te houden, waardoor deze reeksen stopten. In een aantal gevallen bleken de tips van burgers van doorslaggevend belang.

Preventief is door de opzet en ontwikkeling van veiligheidsparty’s op verschillende manieren invulling gegeven aan een nieuwe vorm van voorlichting geven. Van huiskamerbijeenkomsten tot groter opgezette bijeenkomsten, onder andere een goedbezochte bijeenkomst in de Stadsgehoorzaal. Geregeld komen er nog aanvragen van inwoners van Vlaardingen binnen om een veiligheidsparty  te houden. De gemeente en de politie zijn hierbij betrokken, waarbij er ook ondersteunend materiaal verstrekt wordt, naast een stuk voorlichting op locatie.

Ondanks de afname van een aantal soorten delicten vond burgemeester Jetten ‘het nog altijd teveel’. Reden genoeg om in ieder geval de maatregel preventief fouilleren met een half jaar te verlengen. Daarnaast is onlangs het aantal medewerkers bij de afdeling Toezicht en handhaving uitgebreid, waarbij er zoveel mogelijk gesurveilleerd en preventief toezicht gehouden wordt op plekken waar er sprake is van overlast door bijvoorbeeld hangjongeren.