Categorieën

Service

Criminelen wensen u een fijne dag !

Criminelen wensen u een fijne dag !
Nieuws

Criminelen wensen u een fijne dag !

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-05-2015
  • Nieuws
Criminelen wensen u een fijne dag !

VLAARDINGEN – Regelmatig horen we lezers van Vlaardingen24 mails krijgen waarbij een groot geld bedrag beloofd wordt. Doorgaans wordt er gevraagd naar wat gegevens en voor je het weet ben je niet een stuk rijker, maar juist armer. Ofwel omdat eerst jij zelf een bedrag moet overmaken of omdat je op een site hebt geklikt die nauwelijks van de website van je eigen bank te onderscheiden is, waarbij je je codes prijsgeeft. Vandaag kregen we een mail onder ogen die geschreven lijkt door het Centraal Justitieel Incassobureau, inclusief logo, maar die toch nog wat ‘foutjes’ heeft en daardoor meer dan verdacht is.

In het eerste deel wordt gezegd dat er een factuur nog steeds niet betaald is. Wat opvalt is onder meer de zin “U bent op dit moment met betaling in verzuim”, geen correct Nederlands en eerder slecht vertaald met Google Translate.

De lezer heeft daarbij niet veel tijd om het bedrag te storten: ,,Wij stellen u nog 3 dagen in de gelegenheid om het verschuldigde bedrag van €103,52 te voldoen. Klik hier om het verschuldigde bedrag te voldoen.  Nadat u het verschuldigde bedrag succes heeft voldaan, zult u worden doorverbonden naar onze  homepagina. Eveneens zult u via uw e-mail een 19-cijferige code ontvangen, die u vervolgens HIER dient in te vullen’’.  

Op de plek waar de vetgedrukte woorden “hier” staan hebben wij de link weggehaald, maar je wordt vervolgens omgeleid naar een Engelse website die niets te maken heeft met de Nederlandse instantie die vooral verkeersboetes int.

Er staat ook bij waarom de boete is gegeven: ,,Het gaat er om dat u geflitst bent met 14km/h te hard op een snelweg.  Wij hopen echter dat u voor een tijdige betaling zorgt en dat hiermee de incassomaatregelen achterwege kunnen blijven’’. Eveneens vreemd, want wie een boete krijgt in ons land vanwege te hard rijden hoort doorgaans ook waar, wanneer en hoe laat dat was.

Je zou er bang van worden ? Nee, niet helemaal want de toon onderaan de mail is best wel vriendelijk en behulpzaam: ,,Nog een vraag?  Wij staan online dag en nacht voor je klaar met handige oplossingen op maat en slimme stappenplannen voor bijvoorbeeld aangiftes.  Daarna nog een vraag? Of bel je liever? Bekijk onze contactgegevens en openingstijden’’.

Tot slot volgt er nog een ,,Fijne dag’’ namens het Centraal Justitieel Incassobureau. Aardige mensen, die internetcriminelen !

Ons advies: gelijk weggooien en niet op een aangegeven link klikken. Boetes komen bovendien per brief binnen en als iets twijfelachtig overkomt of te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook niet waar.