Categorieën

Service

Georganiseerde criminaliteit in Vlaardingen

Georganiseerde criminaliteit in Vlaardingen
112

Georganiseerde criminaliteit in Vlaardingen

  • Redactie
  • 26-05-2016
  • 112
Georganiseerde criminaliteit in Vlaardingen
VLAARDINGEN - Grootschalige hennepkwekerijen, uitbuiting van mensen, witwaspraktijken. De media staan er elke dag bol van. In 2015 heeft het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Rotterdam een Bestuurlijke Criminaliteitsbeeld Analyse voor de gemeente Vlaardingen uitgevoerd. Dit is een rapport dat een beeld geeft van de problematiek van ondermijning en georganiseerde criminaliteit in de gemeente. Het rapport geeft beter zicht op en inzicht in de problematiek die in de gemeente speelt, zodat het bestuur hierop nog beter kan ingrijpen. Uit dit rapport komt het volgende naar voren:

 

Georganiseerde hennepteelt en hard drugs


In Vlaardingen lijkt er sprake te zijn van een gelegenheidsstructuur voor georganiseerde hennepteelt. Jaarlijks worden zo’n 35 hennepkwekerijen ontmanteld in Vlaardingen. Deze kwekerijen worden voornamelijk in woningen in kwetsbare wijken aangetroffen. Georganiseerde hennepteelt vindt verspreid over de stad plaats. Bedrijfspanden op industrieterreinen bieden ook gelegenheid voor opslag of productie van drugs. De aanwezigheid van softdrugs in de meest kwetsbare of anoniemere wijken maakt dat in deze wijken de leefbaarheid onder druk staat. De problemen rondom hard drugs in Vlaardingen concentreren zich niet alleen in woonwijken, maar ook in de horeca en op bedrijventerreinen. De laatste tijd komt het ook voor dat er hard drugs worden aangetroffen in woningen.

 

Vastgoedfraude en witwassen


De gemeente Vlaardingen kent een aantal vastgoedspelers, waarvan niet direct is te zeggen of deze zich ook daadwerkelijk bezig houden met fraude en misbruik binnen de sector. Wel is het zo dat zich in (bedrijfs)panden van een aantal van deze vastgoedspelers ondermijnende of overlastgevende zaken hebben voorgedaan. De detailhandel, horeca en bedrijventerreinen worden in Vlaardingen gezien als risicobranches en/of -locaties waar mogelijk witwaspraktijken of andere vormen van financieel-economische criminaliteit plaatsvindt. Deze risicobranches en/of -locaties zijn verspreid over de stad en kennen niet een bepaalde concentratie in één wijk of gebied.

 

Outlaw Motorcycle Gangs (OMG)


Een OMG beschikte sinds eind 2013 tot begin februari 2016 over een pand op een industrieterrein in de gemeente Vlaardingen die zij zelf aanmerkte als clubhuis. Gecombineerde acties en inzet van verschillende overheidspartners hebben inmiddels de nodige resultaten opgeleverd. Sinds februari 2016 is dit pand op dat industrieterrein op last van de burgemeester gesloten.

 

Aanbevelingen


Belangrijk volgens het rapport is meer bewustwording in de gemeentelijke organisatie en het optimaal benutten van de eigen informatiepositie waar het gaat om veiligheid. Een sterke informatiepositie zorgt ervoor dat de gemeente zelf goed veiligheidsproblemen kan signaleren. Een andere aanbeveling is het creëren van een meldpunt, waar medewerkers naartoe kunnen met signalen, informatie en “niet-pluis”-gevoelens.