Inbraakgolf Westwijk en Oostwijk

25-06-2015 112 Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Nadat ONS Vlaardingen eind mei vragen aan het college gesteld hadden over de inbraakgolf in de Oostwijk kwamen bij de wekelijkse persbijeenkomst afgelopen dinsdag de cijfers op tafel. Wat bleek ? Niet alleen de Oostwijk heeft te duchten van een inbraakgolf, in de Westwijk is het zelfs nog erger.

Explosieve stijging inbraken


In april en mei 2014 waren er in de Oostwijk acht gevallen van inbraak, voornamelijk in woningen. In dezelfde periode dit jaar waren dat er dertien, een stijging van meer dan vijftig procent. Voor de Westwijk waren er in die periode zes gevallen van woninginbraak in 2014; in april en mei en dit jaar waren dat er maar liefst vierentwintig!

Wie denkt dat inbrekers vooral ’s nachts komen als de bewoners van een woning slapen, komt bedrogen uit: vooral ’s middags is er een piek qua inbraken. Mogelijk omdat mensen dan werken, boodschappen doen of de kinderen naar school brengen en ze weer ophalen. In de Westwijk wordt vooral ingebroken op maandag, zaterdag en zondag, in de Oostwijk zijn vooral de dinsdag en de woensdag geliefde werkdagen voor het inbrekersgilde.

Extra maatregelen politie


Wat doet de politie inmiddels? Afgelopen tijd is er vooral sprake geweest van intensivering van toezicht, surveillance en opsporing. Er zijn ook al verschillende verdachten opgepakt waarbij dikwijls een enkele verdachte meerdere inbraken op zijn naam had staan. Daarnaast lopen er nog onderzoeken en zijn er meer verdachten in beeld, maar over aard en inhoud van deze onderzoeken wil de politie nog niets kwijt om de omgeving van die verdachten niet te alarmeren.

In de Westwijk is er daarnaast de afgelopen tijd een kar geplaatst met daarop de tekst “Vertrouwt u het niet, bel 112, voorkom inbraak! Ook hebben inmiddels zo’n 1200 Vlaardingers die vlakbij een pand wonen waar was ingebroken een brief gehad. In de brief wordt opgeroepen om alert te zijn, maar zowel de tekstkar als de brief hebben ook een contra-effect: veel Vlaardingers voelden zich er juist nog onveiliger door. De tekstkar zal overigens de komende tijd ook in andere wijken geplaatst worden.

De huidige inbraakgolf is niet uniek voor Vlaardingen; in Maassluis en Schiedam zijn ook sterk ‘oplopende cijfers’ zichtbaar. Het beste medicijn tegen inbraken is natuurlijk degelijk hang- en sluitwerk, maar ook geen tuindeuren of bovenlichtjes open laten staan. De politie kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn, en op elke straathoek een camera creëert eerder een politiestaat dan een veilige samenleving. Alertheid van burgers zelf is daarom heel belangrijk en deelname aan BuurtWhatsApp-groepen een prima middel. Om mee te doen met BuurtWhatsApp is een smartphone met daarop WhatsApp een vereiste. Stuur vervolgens een mailtje naar kor@mijnbuurtpreventie.nl met je 06-nummer, de naam waaronder je wilt deelnemen − dat hoeft niet per se je echte naam te zijn − en de straat waarin je woont. Dat laatste is van belang om de juiste groep te bepalen.Gerelateerd