Categorieën

Service

Meisje bijna ontvoerd! Of toch niet?

Meisje bijna ontvoerd! Of toch niet?
Nieuws

Meisje bijna ontvoerd! Of toch niet?

  • Redactie
  • 25-05-2015
  • Nieuws
Meisje bijna ontvoerd! Of toch niet?

VLAARDINGEN – Vandaag circuleert er een bericht op Facebook over een poging tot ontvoering van een meisje. In hoofdletters worden Vlaardingers met kinderen opgeroepen om op te letten. Wij doken er natuurlijk ook ‘bovenop’ maar dan vooral met het doel om te achterhalen wat er van het bericht klopt.

In het bericht op Facebook wordt verteld dat iemand een Bulgaarse man betrapte die bezig was een meisje in een auto te krijgen. De man die van dit veronderstelde feit getuige was gaf deze ‘ontvoerder’  een pak slaag, bracht het meisje thuis waarop haar ouders de politie hebben gebeld. De auto die gebruikt zou zijn voor de poging tot ontvoering was een blauw Volkswagenbusje met een grijze motorkap, vier volkomen verschillende banden en een kenteken dat begon met “54gvy”.

Wij hebben natuurlijk alle registers even opengetrokken en met name het Bulgaarse kentekenregister. Wat blijkt? Bulgaarse kentekens beginnen niet met twee cijfers en er staan ook geen drie letters zonder spatie naast elkaar op de nummerplaat. In het vuur van het de strijd kun je je misschien nog weleens vergissen maar vervolgens weet de getuige die ingreep blijkbaar een heel adequate beschrijving te geven van de auto. Opvallend!

We vonden het ook nogal vreemd dat een mogelijke ontvoerder een flink pak slaag kreeg, maar dat deze blijkbaar sterkere getuige de genoemde Bulgaar vervolgens doodleuk liet wegrijden en niet vasthield om over te dragen aan de politie.

Als de politie gebeld is, zoals het bericht vermeldde, dan zou die natuurlijk op de hoogte zijn van deze poging tot ontvoering. Die belden we dus maar even, maar men had geen enkele melding, aangifte of aanwijzing binnen gekregen en ja, als er zoiets had plaatsgevonden dan hadden ze zelf natuurlijk ook wel een signalement verspreid.

De Facebookgroep OnsVlaardingen (nee, niet de politieke partij) kreeg het bericht ook binnen van één van de leden die het daar deelde. De nuchtere reactie was echter direct dat dit een nepbericht was. Het gedeelde bericht werd daarop snel door de indiener weggehaald.

Tenslotte: social media zijn uitstekende middelen om berichten te verspreiden en anderen snel op de hoogte brengen. Ook wij maken er regelmatig gebruik van. Niet alles echter wat verspreid wordt berust op waarheid., met alle risico’s van dien. Mensen zouden wel eens vals beschuldigd kunnen worden, of erger.