Categorieën

Service

Noodverordening fouilleren tegen pyromaan

Noodverordening fouilleren tegen pyromaan
Nieuws

Noodverordening fouilleren tegen pyromaan

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 17-05-2016
  • Nieuws
Noodverordening fouilleren tegen pyromaan

VLAARDINGEN - Burgemeester Bert Blase heeft een noodverordening ingesteld om de autobranden tegen te gaan. Niemand mag ’s nachts meer rondlopen met voorwerpen die kunnen worden gebruikt om brand te stichten, zoals brandbare en brandversnellende vloeistoffen, brandlonten of brandontstekers.

Als er een redelijk vermoeden bestaat dat iemand zulke spullen bij zich heeft, kan de politie hem of haar preventief fouilleren door bijvoorbeeld te vragen een tas te openen. Iedereen is verplicht hieraan mee te werken. De noodverordening geldt voor heel Vlaardingen, duurt acht weken en geldt van 23.00 tot 04.00 uur 's nachts. Na 8 weken wordt bekeken of de maatregel wordt verlengd.

,,We hopen één of meerdere mensen zo op te jagen dat ze stoppen’’, aldus burgemeester Blase bij de persbijeenkomst vanmiddag, waar hij de maatregel afkondigde. ,,Overigens mag de omschrijving 'redelijk vermoeden' ruim geïnterpreteerd worden. Dat betekent wel dat er ook onschuldige Vlaardingers de dupe zullen zijn en gefouilleerd kunnen worden. We achten de maatregel echter wel gerechtvaardigd. Deze moet nog wel bekrachtigd worden door de gemeenteraad, maar hij gaat nu al in.’’

 

Brandstichting: drie jaar achtereen

De autobranden in Vlaardingen zijn begonnen in 2015, maar in 2014 had Vlaardingen ook al te maken met branden in en rond de Boerhaavestraat in de Westwijk: tien stuks in totaal. In 2015 zijn vervolgens in de periode van april tot september twintig auto’s in brand gestoken. Dit jaar staat de teller al op 13! De autobranden in Vlaardingen zijn begonnen in 2015. Twintig auto’s zijn toen in brand gestoken. Na juli werd het even rustig, maar dit jaar staat de teller alweer op 13! Achtereenvolgens was het raak op 20 maart (Maasboulevard), 9 april (Dirk de Derdelaan en Van Blankenheimstraat), 12 april (Spoorsingel, Claudius Civilislaan en Dirk de Derdelaan), 13 april (Johan de Wittstraat), 18 april (Dirk de Derdelaan), 29 april (Van Baerlestraat), 7 mei (Diepenbrockstraat), 9 mei (Abel Tasmanlaan), 15 mei (Prins Hendrikstraat) en16 mei (opnieuw de Prins Hendrikstraat).

Burgemeester Blase: ,,We zijn het zo ontzettend zat dat we, in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie, nu tot deze zware maatregel hebben besloten. Dit is eenmaal eerder gedaan, in Veendam, waar de branden toen stopten. Naast deze verordening zijn er al eerder extra maatregelen genomen, zoals fors hogere inzet van politie en de Lichtblauwe Brigade’’.

Of de politie uitgaat van één of mogelijk meer daders wilde burgemeester Blase niet zeggen. ,,Ik wil het onderzoek niet belemmeren door de dader informatie in de kaart te spelen’’, aldus Blase. ,,Ik kan daarom niets vertellen over opsporingsactiviteiten. Met alle maatregelen die al genomen waren, de inzet en opsporing van en door de politie en deze noodverordening hopen we zo snel mogelijk de dader te kunnen pakken’’.