OM eist drie jaar cel voor Vlaardingse 'borstendokter'

08-11-2017 112 Redactie

DEN HAAG/VLAARDINGEN - Het OM heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk geëist, tegen een 57-jarige arts uit Vlaardingen. De man wordt  verdacht van mishandeling van zijn patiënten met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Het OM eiste ook als bijzondere voorwaarde dat de verdachte gedurende een proeftijd van twee jaar geen medische handelingen mag verrichten in Nederland en het buitenland.
 
De verdachte, een voormalig gynaecoloog, opereerde vanaf 1 mei 2008 tot en met 27 juni 2009 circa drie keer per week in zijn kliniek in Den Haag meerdere  patiënten. Zij lieten borstvergrotingen en andere cosmetische ingrepen door de verdachte uitvoeren. Ruim een jaar na de opening van de kliniek werd deze na een bezoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) gesloten. Er waren bij de IGZ meerdere meldingen van diverse plastisch chirurgen binnengekomen van ernstige wondinfecties en mogelijk verkeerd uitgevoerde operaties in de kliniek van de verdachte.

De gevolgen voor slachtoffers zijn groot: de patiënten zijn verminkt en ondervinden jaren na de operatie nog steeds last. De meeste slachtoffers hebben blijvend letsel overgehouden aan de ingrepen. Het OM rekent het verdachte zwaar aan de grote verantwoordelijkheid die bij het uitvoeren van zijn beroep komt kijken te hebben verloochend. Het belang van de patiënten had voorop moeten staan. De verdachte, die niet erkent dat hij fouten heeft gemaakt, heeft bovendien na schrapping uit het BIG-register geprobeerd in het buitenland zijn werk voort te zetten.

Het leed van de slachtoffers vormt voor het OM een bijzonder belangrijke drijfveer voor het vervolgen van verdachte en voor het instellen van het hoger beroep. De rechtbank sprak de verdachte in 2014 vrij. In de visie van het OM kan het handelen van de verdachte, gelet op het leed dat de slachtoffers is aangedaan, niet onbestraft blijven. Ook het vertrouwen in de gezondheidszorg is in deze zaak in het geding.  Om die redenen ging het OM na de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. 

Het OM wijst het hof erop dat de handelingen van verdachte als schokkend, weerzinwekkend en zelfs extreem kunnen worden gezien wanneer deze worden afgezet tegen de professionele standaard van de medische wetenschap en praktijk zoals we die in Nederland kennen.