Oud raadslid veroordeeld door rechtbank

19-10-2016 112 Redactie

VLAARDINGEN – Oud raadslid P. van W. uit Vlaardingen is vandaag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en het betalen van een schadevergoeding van €50.000. Van W. moet dit betalen aan zijn slachtoffer, die hij van tienduizenden euro’s had beroofd.

Van W. werd verdacht van het beroven van een 88 jarige gehandicapte vriend. Bij de zaak die al eerder op 26 augustus jongstleden voor de rechter diende in Rotterdam liet de 73 jarige verdachte verstek gaan, maar vandaag was hij aanwezig, waarbij hij zich vooral beriep op zijn zwijgrecht.

Enige jaren geleden bood hij aan zijn vriend hulp aan bij zijn administratie, toen deze steeds slechter ging zien. Daarnaast ‘hielp’ hij deze vriend met geld opnemen bij de bank, waarbij hij de bankpas van die vriend ter beschikking kreeg. In 2013 kwam aan het licht dat er in totaal €64.000 van de rekening van de gehandicapte vriend was verdwenen, het feit waar Van W. nu voor veroordeeld is.

De officier van justitie eiste eerder een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk, en een schadeloosstelling van €65.000. De rechter nam in zijn vonnis echter de hoge leeftijd van verdachte mee. Wel zal een definitieve schadeloosstelling nog verder afgewikkeld worden in een civielrechtelijke zaak, waarbij ook de immateriële schade meegenomen wordt. Op het huis van de veroordeelde zal beslag worden gelegd, in ieder geval tot aan het (mogelijke) hoger beroep; verdachte loopt bij het niet betalen van de schadeloosstelling daardoor het risico dat zijn huis verkocht wordt.

Gerelateerd