Categorieën

Service

Pas op voor coronacriminelen!

Pas op voor coronacriminelen!
112

Pas op voor coronacriminelen!

  • Redactie
  • 25-03-2020
  • 112
VLAARDINGEN - Cybercriminelen maken vaak misbruik van de actualiteit om mensen op te lichten. Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten.

Momenteel gaan er onder andere e-mails en  smsjes rond die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze  berichten te klikken en direct deze  berichten te verwijderen.

Malware
Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en sms’jes te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct.

Nep-webshops
Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat  meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops die coronagerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel  betaald, maar niet geleverd. Je  herkent deze nep-webshops  vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal.

Babbeltrucs
Ook andere vormen van criminaliteit kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit  je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.