Politie blijft preventief fouilleren

21-03-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN - De periode dat er preventief gefouilleerd mag worden in Vlaardingen wordt voortgezet. De maatregel gold vanaf 5 oktober 2016 en duurt tot 5 april, maar zal daarna met een half jaar verlengd worden.

Het Centrum, de Westwijk en Ambacht waren destijds door waarnemend burgemeester Bert Blase aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In verband met een aantal incidenten met wapens wordt nu ook Holy-Zuid toegevoegd. Het preventief fouilleren is er op gericht het aantal (vuur)wapens dat in omloop is te verminderen, het aantal geweldsdelicten te verlagen en het veiligheidsgevoel te vergoten. Met name in de aangewezen wijken zijn met regelmaat geweldsincidenten met of zonder wapens.  

De reden dat er verlengd wordt is dat het aantal geweldsincidenten -met en zonder wapens- is in Vlaardingen nog steeds te hoog is. Binnen de gemeente Vlaardingen hebben in het afgelopen halfjaar verschillende schiet- en steekpartijen plaatsgevonden, waarbij enkele gewonden en één dodelijk slachtoffer te betreuren viel. Burgemeester Annemiek Jetten vindt dit onacceptabel en verlengt daarom het preventief fouilleren, in overleg met de ‘ketenpartners’ politie en het Openbaar Ministerie, met een periode van een halfjaar. Tot nu toe zijn bij het preventief fouilleren één vuurwapen, vijfentwintig messen, twee slagwapens en drie overige wapens in beslag genomen. Vijfentwintig personen zijn aangehouden.

De politie maakt gebruik van ‘informatiegestuurd preventief fouilleren’. Hierbij wordt het middel gerichter toegepast. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van bepaalde eigenschappen en kenmerken gebaseerd op objectieve en relevante rechtvaardigingsgronden, zoals leeftijd, kledingstijl en persoonlijke kenmerken, mits die niet strijdig zijn met het discriminatieverbod. Voordeel is dat minder burgers worden onderworpen aan fouillering.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date