Categorieën

Service

Politie verhuist naar Westhavenkade

Politie verhuist naar Westhavenkade
Nieuws

Politie verhuist naar Westhavenkade

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 20-10-2014
  • Nieuws
Politie verhuist naar Westhavenkade

Politiebureau tijdelijk naar de hoek Deltaweg / Westhavenkade

VLAARDINGEN – Wie aangifte wil doen op het politiebureau zal vanaf woensdag 22 oktober op de Westhavenkade 85 terecht kunnen. Vanaf die dag is het bureau aan de Delftseveerweg gesloten voor een grote verbouwing, die ongeveer een jaar gaat duren.

,,Het huidige politiebureau stamt uit 1989 en is nogal gecompartimenteerd in veel kleine ruimtes’’, aldus interim-districtschef van politie Sjoerd Top. ,,Toen burgemeester Aboutaleb van Rotterdam nog korpsbeheerder was constateerde hij bij een bezoek dat het bureau aan vernieuwing toe was. Hij heeft zich sterk gemaakt voor een uitgebreide renovatie, die gefinancierd wordt door de Nationale Politie. Over een jaar kan een groot deel van het Basisteam van het district Waterweg Noord hier terecht. De grotere ruimtes straks sluiten dan ook aan bij de nieuwe manier van werken. Niet meer allerlei aparte diensten die verschillende taken uitvoeren: het meeste wordt gebundeld binnen één Basisteam dat verschillende taken kan uitvoeren. Dat Basisteam zal bestaan uit 179 fte (1 fte = 1 fulltime eenheid/baan) en werkt ook deels in Maassluis en Hoek van Holland’’.

Een bureau dat aangepast wordt op een nieuwe manier van werken dus. Wat gaat de burger nu in de praktijk merken van die nieuwe manier ? ,,Natuurlijk werken we voortdurend aan het terugdringen van criminaliteit’’, vervolgt Top. ,,Wat voor ons één van de belangrijkste doelstellingen is, is dat de burger heel veel vertrouwen heeft in de politie. Je kunt natuurlijk aangifte doen op verschillende manieren. Rechtstreeks op het bureau en via internet zijn twee manieren. Waar het gaat om een misdrijf gaan we echter zoveel mogelijk naar de betreffende plek. Misdrijven die een grote impact hebben op een burger, daar moet je zelf naar toe als politie, dat spreekt voor zich. Burgers moeten na een heftige gebeurtenis niet zelf ook nog eens naar een bureau. Daarnaast moeten binnen twee weken na aangifte, burgers ook weten wat er met de aangifte is gebeurd en hoe ver we zijn met onderzoek. Kortom, het niveau van dienstverlening wordt voortdurend verbeterd, die lat leggen we voor onszelf hoog’’.

De tijdelijke huisvesting aan de Westhavenkade zal dezelfde openingstijden kennen als aan de Delfsteveerweg. Moeten we niet naar een 24uurs openstelling van het politiebureau toe ? ,,Dat is minder goed dan het lijkt’’, aldus Sjoerd Top. ,,In plaats dat er minimaal twee agenten achter de receptie van het bureau zitten ’s nachts, wil ik dat die ook buiten zijn, op straat, en daardoor direct inzetbaar. Meer mensen op straat betekent ook een grotere kans op ‘heterdaadjes’. De centrale waar meldingen binnen komen zit al lang niet meer in Vlaardingen, maar de respons op een melding lijdt daar natuurlijk niet onder: er zijn voortdurend surveillanceauto’s beschikbaar die rondrijden’’.

,,Tachtig procent van onze meldingen krijgen we van burgers. Ik wil iedereen vooral aanmoedigen om niet te twijfelen de politie te bellen bij calamiteiten. Ook aangifte doen is en blijft belangrijk, al lijkt het ogenschijnlijk misschien zinloos dit te doen bij de diefstal van een fiets. Je moet eens weten hoeveel fietsendieven we pakken, en bij geen aangifte moeten we die vrijwel altijd laten gaan. Uit aangiftes kunnen we ook weer analyses maken en extra inzet plegen op wijken of soorten criminaliteit. Uiteindelijk is het de samenwerking tussen politie én burgers die de meeste vruchten afwerpt’’, besluit Top.