Categorieën

Service

Rampgebied Groeneweg

Rampgebied Groeneweg
Nieuws

Rampgebied Groeneweg

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 15-08-2015
  • Nieuws
Rampgebied Groeneweg

Het wegdek werd met hevige kracht omhoog gedrukt

VLAARDINGEN – Het noodweer van afgelopen nacht heeft diepe sporen achtergelaten op de Groeneweg in Vlaardingen. Doordat een gemaal in de buurt niet werkte kwam een groot deel van het wegdek door het rioolwater omhoog. Gevolg: forse schade aan auto’s en huizen. Het ergst getroffen is de familie De Niet, waar het riool- en regenwater tot ver in de huiskamer stond, en waarbij een deel van de huisraad als verloren mag worden beschouwd.

,,Toen het gemaal eenmaal aangezet werd verdween het water met vijf à tien minuten’’, vertelt een buurman. ,,We zijn vannacht met elkaar in de straat urenlang bezig geweest om de schade proberen te beperken. Vanochtend vanaf zeven uur wederom met alle buren gestart om de puinhoop weg te werken. Dit is een straat waar we met elkaar meeleven en elkaar helpen. Toen dit zo’n beetje voorbij was, ja toen pas kwam de gemeente met een wagen’’. Dat de gemeente pas laat arriveerde viel niet in goede aarde bij de bewoners: ,,Al hadden ze maar wat vroeger even hun gezicht laten zien. Over het niet werken van het gemaal en de verantwoordelijkheid voor de schade werd nog niets gezegd’’.

Waarom het gemaal niet werkte is vooralsnog een raadsel. Bij de familie De Niet op nummer 8 stond het water zo’n twintig centimeter tegen de gevel en binnen niet zoveel lager. Elektrische apparatuur, dozen vol boeken, verschillende kastjes en andere meubels kunnen naar het afvalbrengstation van Irado aan de Kreekweg. Het laminaat op de vloer in de huiskamer zal er waarschijnlijk binnenkort ook wel uit moeten. ,,Ik heb gelukkig ontzaglijk veel hulp gehad van al mijn buren’’, vertelt de getroffen bewoonster. ,,Veel is al opgeruimd, maar het was hier verschrikkelijk. Het rioolwater dreef door het huis, inclusief toiletpapier. Her en der staan al wasmachines te draaien om handdoeken en ander textiel weer schoon te krijgen. Onze auto staat nu ook te drogen, die heeft behoorlijk wat water ‘gepakt’ aan de binnenkant’’.

,,Dat het gemaal niet werkte op het moment dat het nodig was lag aan een technische storing’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Inmiddels zijn er verschillende ambtenaren geweest en ook wethouder Ruud van Harten heeft de straat bezocht, wat zeker gewaardeerd werd. We gaan nu om de schade af te wikkelen verschillende verzekeringsmaatschappijen aan elkaar koppelen. Als de gemeente aansprakelijk is voor het niet werken van het gemaal dan zullen we zeker onze verantwoordelijkheid nemen en onze verzekeraar inzetten’’.