Categorieën

Service

Tien jaar geëist wegens doodslag stiefzoon

Tien jaar geëist wegens doodslag stiefzoon
112

Tien jaar geëist wegens doodslag stiefzoon

  • Redactie
  • 28-08-2014
  • 112
Tien jaar geëist wegens doodslag stiefzoon

VLAARDINGEN - De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 10 jaar cel geëist tegen een man die ervan wordt verdacht in juli 2013 zijn stiefzoon te hebben doodgestoken in een woning in de Van Baerlestraat 

Op de bewuste dag werd het slachtoffer vroeg in de ochtend in de woning van zijn moeder neergestoken door zijn stiefvader. Kort na het arriveren van politie en hulpdiensten, die door de stiefvader waren gealarmeerd, overleed de jonge man. Bij de sectie bleek hij negen messteken in zijn bovenlichaam te hebben en verwondingen aan zijn armen die passen bij afweerletsel. Behalve het slachtoffer en zijn stiefvader waren er geen andere personen aanwezig in de woning. 

De rechtbank ontsloeg de verdachte van alle rechtsvervolging omdat sprake zou zijn geweest van noodweerexces. Verdachte verklaarde dat de zoon die avond stevig had gedronken. Zelf had hij ook wat gedronken, was moe en viel in slaap. Toen hij wakker werd, was de zoon erg agressief en wilde hij dat de verdachte de woning zou verlaten. Volgens de verdachte keek de zoon daarbij naar een op tafel liggend mes. Omdat hij bang was dat de zoon het zou pakken, greep verdachte zelf het mes en probeerde daarmee de woning te verlaten. De deur bleek echter op slot en de sleutel hing binnen in de woning aan een haakje. De zoon zette hem klem tegen de muur en pakte hem bij de pols. Vanaf dat moment zegt verdachte een black out te hebben. Hij weet niet meer wat er is gebeurd tot hij de jongen op de grond ziet liggen. Daarop belde hij de politie. De rechtbank stelde vast dat verdachte altijd consistent heeft verklaard en dat duidelijk was dat hij geen uitweg meer had. 

Het OM stelde hoger beroep in omdat het OM vindt dat de rechtbank ten onrechte is uitgegaan van een situatie waarbij verdachte een beroep kan doen op noodweer of noodweerexces. In de visie van het OM is sprake van een aantal ongerijmdheden. Uit nader onderzoek bleek onder andere dat de sleutel van de deur niet op de plek kan hebben gehangen die verdachte aanwijst. Het is daarmee de vraag of hij echt de woning niet kon verlaten. Ook vindt het OM de black out van verdachte niet onverdacht. Als hij - volgens zijn eigen verklaring direct na het steken - 112 belt is hij betrekkelijk rustig, geeft heldere antwoorden op de vragen van de centralist en ook valt op dat hij rustig ademt, terwijl hij zojuist een enorme worsteling achter de rug zegt te hebben. Voor een geslaagd beroep op noodweerexces is noodzakelijk dat er een zeker evenwicht is tussen de gemoedsbeweging van de verdachte (in dit geval de angst van verdachte voor zijn stiefzoon) en de mate waarin de grenzen van de noodzakelijke verdediging zijn overschreden. Dat evenwicht is er in deze zaak niet, zo vindt het OM. 

Het OM vindt dan ook dat de geëiste straf recht doet aan de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit feit is gepleegd. ,,Verdachte heeft zijn stiefzoon het kostbaarste ontnomen wat een mens heeft: zijn leven. Hij heeft daarmee niet alleen het slachtoffer maar ook vele anderen getroffen. Het OM acht verdachte volledig verantwoordelijk voor zijn daad. Ondanks het blanco strafblad ziet het OM geen reden om de straf naar beneden bij te stellen. Een lange celstraf is passend en geboden'', aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.