Veiligheidsmonitor: minder drugsoverlast Vlaardingen

24-07-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN - In Vlaardingen ervaart 4 % van de inwoners drugsoverlast. Sinds 2013 is dat percentage gezakt met 0,3%. Het percentage inwoners dat drugsgebruik of -handel waarneemt ligt een stuk hoger: maar liefst 28, 4 %. De cijfers bij 'de buren' liggen wat hoger; in Schiedam ervaart 6,6 % overlast en neemt maar liefst 40,4 % gebruik en/of handel waar. De ranglijst voor gemeentes met tenminste 70.000 inwoners wordt aangevoerd door het Brabantse Roosendaal met 13,2 %. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vandaag naar buiten komt. De Veiligheidsmonitor (VM) is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De VM wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gemeenten en politie.

De irritaties over hangjongeren en buurtbewoners zijn overigens groter dan over drugshandel en gebruik. Landelijk gezien heeft 5 % veel last van hangjongeren en buurtbewoners tegenover 3 % die veel last heeft van drugshandel- en gebruik.

Hoewel er minder drugsoverlast wordt ervaren dan in Schiedam, en ook minder gebruik en handel wordt waargenomen, scoort Vlaardingen wel weer hoger in de beleving van onveiligheid: In Amsterdam, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag,  Den Bosch,  Sittard-Geleen, Venlo en Vlaardingen liggen de buurtgerelateerde onveiligheidsgevoelens hoger dan het gemiddelde van de 70 000+ gemeenten. Daarentegen is er hier wel meer waardering voor het functioneren van de politie: in Amstelveen, Amsterdam, Den Bosch en Vlaardingen ligt het aandeel dat (zeer) tevreden is over het totale functioneren van de politie in de buurt hoger dan het gemiddelde van de 70 000+ gemeenten.