Vlaardingen zakt in de Misdaadmeter

20-05-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN – In Rotterdam mogen ze misschien dit jaar de kampioensschaal met Feyenoord hebben binnengehaald, Amsterdam blijft in een ander opzicht bovenaan staan; de hoofdstad is nog steeds de crimineelste stad van Nederland in de lijstjes van het Algemeen Dagblad, de zogeheten Misdaadmeter. Rotterdam is in de Misdaadmeter wel een plaats gestegen en staat nu derde, na Eindhoven.

Over Vlaardingen valt wat dat betreft beter nieuws te melden, hoewel er natuurlijk verschillen zijn tussen de beleving van de inwoners en de daadwerkelijke cijfers. Onze stad stond vorig jaar nog op een 23-e plaats, maar is inmiddels gezakt naar de 31-e plaats.

Uitgangspunt van de Misdaadmeter van het AD zijn de politiegegevens over 2016 betreffende een tiental delicten: woninginbraak, inbraak in schuur of garage, diefstal uit auto, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling. Daarbij wordt ook nog eens een berekening gemaakt naar inwoneraantal en de impact voor het slachtoffer, op basis van onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Zo telt woninginbraak zwaarder dan bijvoorbeeld zakkenrollen.

De opvallendste dalingen in Vlaardingen in 2016, ten opzichte van 2015, vonden plaats bij woninginbraken (-24,2%), autodiefstal (-33,3%) en straatroof (-25%). Deels schrijft de politie dat toe aan het vrijmaken van politiecapaciteit voor deze specifieke vormen van criminaliteit en de intensievere samenwerking met de Buurtwhatsappgroepen. Hierbij wordt sneller en adequater gereageerd op meldingen die inwoners van Vlaardingen doen.

Dat de cijfers vertekend zijn omdat er minder aangiftes zijn dan daadwerkelijk gepleegde delicten, is misschien een argument dat critici, al dan niet terecht aanvoeren, maar dat zou dan voor elke andere gemeente ‘in de lijstjes’ evenzeer gelden. De verschillen tussen persoonlijke ervaringen en de beleving van de leefomgeving als onveilig wordt daarmee echter nog niet weggenomen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date