53 procent Vlaardingers is te zwaar

11-03-2020 Gezond Redactie

VLAARDINGEN - Liefst 53 procent van de volwassenen in de gemeente Vlaardingen heeft een overgewicht. Vijftien procent kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van 'Vandaag Afvallen' dat informatie rondom afvallen in Vlaardingen verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Hiermee zijn inwoners in de gemeente Vlaardingen gemiddeld zwaarder dan de rest van Nederland. Landelijk gezien is 48,9 procent te zwaar, en heeft 13,8 procent te maken met obesitas. Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

Sporten en bewegen in de gemeente Vlaardingen
Dit wil overigens niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 47 procent voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten. 

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?
Zeventig procent van de inwoners van Vlaardingen ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6 procent. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland. In Vlaardingen wordt door 47 procent van de bevolking van negentien jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). Elf procent van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens één keer per week zes glazen voor mannen en vier glazen voor vrouwen per dag. Zeven procent van de Vlaardingers wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan veertien glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 25 proicent van de inwoners vain Vlaardingen rookt wel eens.


Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date