Categorieën

Service

Bij Hospice De Margriet zorgen ze goed voor 'hun' vrijwilligers

Bij Hospice De Margriet zorgen ze goed voor 'hun' vrijwilligers
Gezond

Bij Hospice De Margriet zorgen ze goed voor 'hun' vrijwilligers

  • Redactie
  • 01-11-2019
  • Gezond
Bij Hospice De Margriet zorgen ze goed voor 'hun' vrijwilligers
VLAARDINGEN – Een grote groep vrijwilligers ondersteunt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de bewoners van Hospice De Margriet. Met lichamelijke verzorging, het bijstaan van bewoner en mantelzorg en met emotionele steun. Sleutelwoorden daarbij zijn “aandacht en aanwezigheid”. De vrijwilliger let daarbij op hoe het met de bewoner gaat en wat deze nodig heeft. Maar hoe goed wordt er gelet op deze vrijwilligers, die zulk belangrijk maar ook emotioneel zwaar werk doen?  

Dat gebeurt eigenlijk heel goed en daarom ontvingen ze bij De Margriet vandaag een officieel keurmerk. Coördinatoren Anja van der Plas en Els Wijnhorst van het hospice waren hier natuurlijk heel blij mee.

Rond 13.00 uur kwam wethouder Ivana Somers-Gardenier  het NOV-keurmerk ‘Vrijwillige Inzet Goed Geregeld’ uitreiken aan Hospice De Margriet. NOV staat voor de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. ,,Het keurmerk staat voor goed vrijwilligersbeleid op alle vlakken’’, aldus Anja en Els. ,,Het betekent dat wij, als organisatie voldoen aan de eisen van het NOV en een goed beleid hebben voor onze vrijwilligers. In hospice De Margriet wordt niet alleen voor bewoners goed gezorgd, maar willen wij ook goed voor onze vrijwilligers zorgen. Een aantal enthousiaste vrijwilligers heeft zich enige tijd geleden samen met bestuur, coördinatoren en verpleging ingezet in een werkgroep om ervoor te zorgen dat we het keurmerk konden aanvragen.’’

Anja en Els werken al jaren in de zorg, en hebben als verpleegkundigen behoorlijk wat ziekenhuismuren gezien, maar ook ervaring op andere zorggebieden opgedaan. In de thuiszorg bijvoorbeeld. De optelsom van die ervaring levert professionaliteit op, maar ook gevoel voor hoe je het beste een thuissituatie om iemand heen creëert, iemand die zelf niet meer thuis kan zijn. En beiden hebben ook nog eens een bijzonder plekje in hun hart voor palliatieve zorg, het laatste stukje van iemands leven meelopen.

,,Daarbij zijn vrijwilligers onmisbaar’’, aldus Els. ,,En dan is het prima om heel goed vast te leggen op papier en in processen hoe je samenwerkt met vrijwilligers en wat ze mogen, nodig hebben en hoe je ze het best kunt steunen. Niet overbelasten bijvoorbeeld, maar ook zorgen dat iemand niet teveel werk naar zich toetrekt. Zo hebben we de afspraak dat een vrijwilliger maximaal twee diensten per week mag doen. En dat is dan vier uur per dienst’’.

,,Nog belangrijker dan alles op papier vastgelegd hebben is echt oog hebben voor je vrijwilligers’’, vult Anja aan. ,,Je hebt te maken met mensen, ieder met hun eigenheid en je moet ook hun sterktes en kwetsbaarheid zien.’’ En wie houdt dan weer de twee coördinatoren in de gaten? ,,Dat doen we samen, naar elkaar toe’’, is het antwoord eenduidig vanuit Anja en Els.

Voor de werkgroep waren er bloemen. En voor deze bijzondere gebeurtenis was er natuurlijk ook taart.