Drie zorginstellingen gaan unieke samenwerking aan

12-07-2017 Gezond Kor Kegel

VLAARDINGEN - Het zijn drie zelfstandig functionerende zorginstellingen, maar ze zien er wel de voordelen van om ervaringen uit te wisselen. De Frankelandgroep, Argos Zorggroep en de Zonnehuisgroep Vlaardingen vormen gedrieën een 'lerend netwerk' en gaan daarmee een unieke samenwerking aan. Door van elkaar te leren willen ze de zorg naar een nog hoger niveau brengen.

De drie vertegenwoordigers van de zorginstellingen hebben hun handtekeningen gezet onder een document met onderlinge afspraken over het lerend netwerk. Het zijn Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep, Edwin Wulff, bestuursvoorzitter van Argos Zorggroep en Elly Dekker, bestuurder van de Zonnehuisgroep Vlaardingen.

Met hun samenwerking geven zij invulling aan de wettelijke plicht van alle verpleeghuizen in Nederland om uiterlijk op 1 juli een lerend netwerk te vormen met tenminste twee andere zorgaanbieders. ,,Waarom zouden we dat niet met elkaar doen?'' vroegen De Koning, Wulff en Dekker zich af. Ze kennen elkaar, want ze hebben geregeld onderling contact over de zorgproblematiek in de regio Nieuwe Waterweg-Noord.

ZAF noemen ze hun samenwerkingsverband: de Z van Zonnehuisgroep Vlaardingen, de A van Argos Zorggroep en de F van Frankelandgroep. Ze zullen alle drie ambassadeurs en verkenners benoemen, die zorgdragen voor de uitwisseling van ervaringen. De verkenners van de ene zorginstelling gaan op bezoek bij de andere en observeren hoe het daar gaat. Ze vergelijken het met de gang van zaken in hun eigen organisatie. En in hun 'thuisorganisatie' delen ze de opgedane kennis.

Ambassadeurs zorgen voor de ontvangst en begeleiding van de verkenners. De Frankelandgroep, Argos Zorggroep en Zonnehuisgroep Vlaardingen hebben afgesproken dat de uitwisseling van kennis en ervaring 'met gesloten beurzen' plaatsvindt en dat ze het lerend netwerk niet zullen misbruiken door de medewerkers te verleiden om van werkgever te wisselen.

De drie zorggroepen hebben onderwerpen ingebracht waarvan ze denken nuttige kennis erover te kunnen aanreiken of waarover ze zelf meer willen weten. Het gaat bijvoorbeeld over de verbetering van de gastvrijheid in het verpleeghuis. Of over betere preventie van infecties, omgaan met moeilijk of onbegrepen gedrag en goede begeleiding van zieke medewerkers. Hoe kan de maaltijdvoorziening aan kwaliteit winnen? Hoe kan de zorg en dienstverlening voor Korsakov- en Parkinson-patiënten worden verbeterd? Na de zomer gaan de drie zorgorganisaties met deze en nog meer vraagstukken aan de slag.

De huizen:

Onder de Frankelandgroep vallen Frankeland, Jacobs Gasthuis, Schiewaegh en Harg-Spaland in Schiedam en Vaartland in Vlaardingen.

Onder Argos Zorggroep vallen onder andere DrieMaasStede en Francois HaverSchmidt in Schiedam en Marnix, Soenda en De Meerpaal in Vlaardingen.

Onder de Zonnehuisgroep Vlaardingen vallen Het Zonnehuis, De Dillenburg, de Laurenburg, Drieën-Huysen en Adriaan Pauw, alle in Vlaardingen.

 

Gerelateerd