Gemeente bevestigt verkoop pand Hoflaan

03-03-2015 Gezond Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Wij schreven het hier alweer een maandje geleden, maar vandaag heeft de gemeente het officieel bevestigd: het pand aan de Hoflaan 43 waar vroeger de Sociale Dienst in gehuisvest was is verkocht. De kopers van het pand, Medicentraal, gaan het pand verbouwen en geschikt maken voor medische doeleinden. Achter Medicentraal zitten onder meer de bekende Vlaardingse huisarts Joost Spreeuw met een aantal collega’s.

Volgens de gemeente was het voorstel om er een medisch centrum te vestigen maatschappelijk gezien het meest interessant. Wethouder Arnout Hoekstra: “Het pand en de locatie zijn heel geschikt voor zo’n centrum. Bovendien bestaat er al langer een wens van Vlaardingse huisartsen om zich bij elkaar te vestigen. Een centrale plaats waar meerdere huisartsen hun praktijk hebben en kennis en kunde met elkaar delen. Naast huisartsen komen er in het medisch centrum ook andere zorg- en dienstverleners.”  Hoekstra spreekt hier natuurlijk namens het gehele college, maar volgens verschillende bronnen was juist hij hier in eerste instantie geen voorstander van. Dat de wethouder een draai heeft gemaakt is opmerkelijk maar een ‘zegen’ voor de continuïteit van de huisartsenzorg in onze stad.

Hoogste biedingen voor Hoflaan afgewezen

Het college van burgemeester en wethouders besloot het pand in maart 2013 via een makelaar in de verkoop te zetten. Tijdens het verkooptraject hebben 17 partijen hun interesse voor het pand kenbaar gemaakt. Van die geïnteresseerden hebben uiteindelijk 4 partijen een definitief bod uitgebracht en hun aankoopvoorstel gepresenteerd. De aankoopvoorstellen zijn kritisch beoordeeld op zowel maatschappelijke, ruimtelijke als financiële aspecten. De vier biedingen lagen, rekening houdend met de voorbehouden voor onvoorziene kosten in de gepresenteerde voorstellen, dicht bij elkaar. Er waren biedingen die veel hoger lagen dan het bod van de huisartsen, echter daar zaten ook risico’s aan verbonden: in die gevallen waren onvoorziene kosten zoals voor asbestsanering of andere zaken achteraf voor rekening van de gemeente. Gezien de niet goed doortimmerde afspraken met het Museum Vlaardingen, de gemeente kon hier achteraf nog eens maximaal € 90.000 dokken voor bodemsanering, besloot men geen risico meer te nemen. In september vorig jaar leidde de ‘deal’ met het Museum tot een spervuur aan vragen waarover hier te lezen is.

Verliezen op pand opgevangen door minder afschrijving en rentelasten

Medicentraal koopt het pand aan voor een bedrag van € 505.000 waardoor er op de ‘boekwaarde’ van € 902.000 een verlies van vier ton geleden wordt. Arnout Hoekstra verklaarde hierover dat dit bedrag in vier jaar op de begroting ‘teruggespaard’ wordt: ,,We hebben de komende jaren van dat pand niet de afschrijving en rentelasten, en daarmee dekken we het verlies af’’.


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date