Informatieavond Nationaal Zorgfonds

26-09-2016 Gezond Redactie

VLAARDINGEN – Vanavond is er een informatieavond over het Nationaal ZorgFonds in de Kroepoekfabriek. Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van onder andere de SP, 50PLUS, Partij voor de Dieren, FNV en Omroep Max. Zij pleiten voor het afschaffen van het eigen risico en de marktwerking in de zorg. Tijdens de bijeenkomst in de Kroepoekfabriek zal dit plan worden toegelicht.

Ieder jaar maken de zorgverzekeraars gemiddeld een miljard euro winst. Dit geld wordt dus niet besteed aan zorg, maar komt terecht bij de vier grote verzekeraars. Daarbovenop besteden de zorgverzekeraars honderden miljoenen per jaar voor marketing aan het overstapcircus. Op ziekte staat een boete in de vorm van het ‘eigen risico’ van 385 euro.  

De initiatiefnemers van het Nationaal ZorgFonds zijn van mening dat het anders kan: Een Nationaal ZorgFonds zonder onnodige bureaucratie en kostenverhogende concurrentie. Zonder geldverslindende reclame en zonder torenhoge salarissen voor zorgdirecteuren. Zij stellen voor het eigen risico van 385 euro af te schaffen, aangezien dat  mensen ervan weerhoudt om naar de dokter te gaan.

De bijeenkomst in de Kroepoekfabriek (Koningin Wilhelminakade 2a) begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Tijdens deze avond vertellen diverse zorgverleners over hun ervaringen. Tweede Kamerlid Henk van Gerven vertelt over de mogelijkheden om de huidige Zorgverzekeringswet aan te passen. Presentatie is in handen van Yke Takens, bekend van Omroep Vlaardingen en VPRO Tegenlicht Meetups.