Lichaamsgericht psychotherapeut? Hoe ben ik dat geworden? (1)

07-11-2018 Gezond Marianne Verhoeff

VLAARDINGEN - Steeds vaker lees je dat het lang kan duren om uit een burn-out te komen, dat mensen leiden aan chronische stress en/of tobben met lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor gevonden kan worden. Graag vertel ik je mijn verhaal.

,,Zo rond mijn 33ste ben ik burn-out geraakt. In die periode had ik een pittige baan, vond geld en een mooie auto belangrijk, had over alles en iedereen mijn mening klaar en overleed mijn vader. Hij was 50 jaar. Ik hield me sterk; dat was ik zo gewend.

Zo gaande weg ging ik voelen dat ik - terwijl ik alles had - niet tevreden was, niet vaak blij was, niet kon rouwen om mijn vader. Ik werkte hard door. Op een dag ging het niet meer. Ik kon alleen nog maar huilen. Bij de bedrijfsarts heb ik niet het achterste van mijn tong laten zien. Ik wilde me niet laten kennen. Dus die gaf aan dat ik op tijd moest blijven opstaan en veel moest gaan wandelen. Zelf schatte ik in dat ik het daar niet mee zou redden.

In die periode viel mijn oog elke week op een kleine advertentie in de krant: iets met 'body and soul', iets met 'emotioneel lichaamswerk'. Alleen die term al: 'wie verzint zo iets?', dacht ik en toch viel mijn oog er elke week weer op.

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben een weekend 'emotioneel lichaamswerk' gaan doen. Samen met een vriendin. Er ging een wereld voor ons open. Dat je kan stilstaan, je lijf kan voelen, hoe fijn het is om vrij te dansen, te huilen, om je te laten horen en om dat samen met anderen te doen. En ook hoe wennen dat was. Vooral als ik me voorstelde dat anderen mij nu zo zouden zien. Dan werd het plotseling gênant en raar. Maar als ik dat losliet, dan voelde ik dat ik blijer werd, kon genieten en meer kon ontspannen.

Ook voelde ik de vrijheid die het gaf en hoe mijn oordelen daar langzaam verdwenen. Als je verhalen van mensen hoort over wat ze meegemaakt hebben, dan kun je veel meer plaatsen waarom ze zijn, zoals ze zijn. Mij maakte dat milder, zachter. Eerst naar anderen, later ook naar mijzelf.

[Wordt vervolgd]Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date