Sociale wijkteams regelen hulp dichtbij

08-12-2014 Gezond Redactie

VLAARDINGEN - De meeste Vlaardingers redden zich prima zelf. Mensen die hulp nodig hebben regelen dat vaak in en met hun eigen netwerk. Bij sommigen lukt dat niet zelfstandig. De gemeente heeft de taak daarin te ondersteunen, zodat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien en volwassenen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en kunnen meedoen aan de samenleving. Op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden, bekenden of vrijwilligers. De zorg en ondersteuning aan haar inwoners regelt de gemeente in of zo dichtbij mogelijk ieders eigen buurt. Daarvoor komen er vanaf 2015 vier sociale wijkteams in Vlaardingen.

Wat zijn sociale wijkteams?

Sociale wijkteams regelen efficiënt en dichtbij hulp en ondersteuning voor mensen/gezinnen die dat nodig hebben. De mensen die in de sociale wijkteams werken, zijn hulp- en zorgverleners zoals bijvoorbeeld WMO-consulenten, gezinscoaches en seniorenadviseurs. Zij werken nauw samen met andere professionals in de wijk zoals huisartsen, fysiotherapeuten, jongerenwerkers en leerkrachten. Ook verenigingen, kerken, moskeeën, opvanglocaties, vrijwilligersorganisaties en tientallen andere maatschappelijke instellingen behoren tot het ondersteuningsnetwerk.

Waar vindt u de sociale wijkteams?

Vanaf januari 2015 telt Vlaardingen vier sociale wijkteams: één in het Centrum, één in West, één in Ambacht en één in Holy. De medewerkers van de sociale wijkteams werken op allerlei plekken in de wijken, houden inloopspreekuren, zijn aanwezig op scholen en gaan regelmatig langs bij verenigingen en buurtcentra. U vindt ze overal in uw buurt of zij vinden u.

Waarvoor kunt u terecht?

Vanaf januari 2015 kunt u bij het sociale wijkteam in uw buurt terecht met al uw hulpvragen op het gebied van ondersteuning, zorg, werk en inkomen. Voor medische vragen of klachten over uw gezondheid blijft uw huisarts uw aanspreekpunt. En de apotheek blijft het adres voor uw medicijnen. Voor andere hulpvragen kunt u vanaf volgend jaar aankloppen bij de sociale wijkteams. Heeft u bijvoorbeeld hulp nodig bij opvoeden? Lukt zelf boodschappen doen niet meer? Voelt u zich eenzaam? Kampt u met schulden? Wordt mantelzorgen u teveel? Of maakt u zich zorgen over problemen in uw gezin? Neem dan contact op met de Sociale Wijkteams Vlaardingen.

Meer info: 010- 4731033

Gerelateerd