Wie zit er bij jou aan het stuur ?

23-10-2017 Gezond Advertorial

VLAARDINGEN – Henny van den Berg is Counsellor en haar praktijk is gevestigd in het Gezondheidscentrum Vlaardingen aan de Zwanensingel 9 in Vlaardingen. Het werk van een Counsellor beslaat een breed vlak: Psychotherapie, psychologie, coaching en maatschappelijk werk. Een Counsellor begint met luisteren. De Counsellor benoemt de diverse punten die hij/zij hoort en stemt af met de cliënt of hij het goed heeft begrepen. Daar wordt een behandeltraject op afgestemd. In haar praktijk heeft ze met een grote diversiteit aan problemen te maken. Henny vertelt over een voorbeeld uit haar praktijk:

Ik word gebeld door Piet die een coaching traject wil. Als hij tegenover mij zit vertelt hij dat hij door zijn werkgever naar een congres wordt gestuurd, maar dat het voor hem moeilijk is om aan te sluiten bij groepjes mensen die hij niet kent. Maar Piet krijgt commentaar van zijn leidinggevende want hij toont geen uitbreiding van zijn netwerk. Ik zet Voice Dialogue in. Voice Dialogue is een methode waar je innerlijke stemmen (sub-ik) zich volledig mogen uitspreken. De meeste coaching-methodes werken aan dat wat er zou moeten zijn of wat er ontbreekt. Voice Dialogue werkt met dat wat er is, zonder kritiek.

Ik vraag Piet om in de praktijkkamer een andere plek in te nemen zoals hij dat doet tijdens het congres. Piet leunt nonchalant tegen een muur. Ik open de dialoog met ,,Ik hoor net van Piet dat jij het lastig vind om bij anderen aan te sluiten. Kan je daar iets over vertellen?’’ Het duurt niet lang of hij noemt zich Pokerface. ,,Want ik leun nonchalant tegen de muur met een kop koffie in de hand en bestudeer het dagprogramma. Dan denken anderen dat je een coole gast bent. Wat moet ik met mensen die ik niet ken bespreken? Dan loop je een enorm risico om voor schut te staan’’. Verder vindt Pokerface het niet bij zijn functie van Architect passen. Hij is geen Communicatiemedewerker. Kortom, het wordt steeds duidelijker hoe hij naar zo’n congres kijkt en wat hem tegen de borst stuit.

Als hij weer tegenover mij zit spreek ik met Piet over ‘Pokerface’. Het voordeel hiervan is dat Piet zijn relatie met Pokerface nu los ziet van wie hij ook kan zijn. Piet ontdekt dat het nu ook anders voelt dan daar op die andere plek en dat hij het zinnetje van zijn vader “laat je niet raken” vaak gebruikt. Dit is zijn saboteur geworden. Deze ontdekking is een eerste stap in de richting van zijn bewustwording. Nu kunnen we verder. Want er zijn vast nog meer Sub-Ikken, ook niet kwetsbare maar krachtige.

Meer informatie? Bel Henny op 06-38228355 (op werkdagen tussen 9 en 9) of neem een kijkje op de website www.hennyvandenberg.eu  

Gerelateerd