Categorieën

Service

Ondernemers verbijsterd over voorstel koopzondagen

Ondernemers verbijsterd over voorstel koopzondagen
Winkelen

Ondernemers verbijsterd over voorstel koopzondagen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 06-06-2014
  • Winkelen
Ondernemers verbijsterd over voorstel koopzondagen

VLAARDINGEN – Het voorstel over koopzondagen dat het college op donderdag 5 juni aan de gemeenteraad presenteerde wijkt af van de afspraken met de Vlaardingse ondernemers. Namens het Detailhandelsplatform Vlaardingen (DPV) lichtte Raymond Sneek dit toe op Omroep Vlaardingen op de vrijdag na de raadsvergadering.

Sneek vertelde dat zowel de ondernemers verenigd in IKV-Ondernemend Vlaardingen als in het DPV andere afspraken hadden met wethouder van Economische Zaken Ruud de Vries. ,,We hebben herhaaldelijk met de wethouder om de tafel gezeten’’, aldus Sneek. ,,Ons uitgangspunt daarbij was volledige vrijgave van de zondag, dit jaar al. Niet dat we dan direct alle zondagen alle winkels openstellen, maar het geeft ons de ruimte gezamenlijk afspraken te maken. Zo kun je meer inspelen, per winkelgebied, op de situatie, de vraag en de consument. Uiteindelijk beseften we wel dat het dit jaar niet zou worden, dus spraken we af dat 2014 een overgangsjaar zou zijn. In 2015 zou er dan wel vrijstelling volgen. We hebben zelf vooraf de democratische weg gevolgd, waarbij meer dan tachtig procent van de leden zich uitsprak voor vrijgave. De wethouder zou met dit compromis naar de coalitie gaan, waarbij er vertrouwen leek te zijn dat 'dit hem zou worden'. Groot was onze verbazing dat er ineens een ander voorstel op tafel lag op de raadsavond zelf; de afspraken over 2015 waren er geheel uitgehaald en daar waren wij helemaal niet in gekend. De voorstelling van zaken dat dit in goed overleg met de ondernemersplatforms is afgesproken, klopt dus niet.''

Vanuit de hoek van het IKV liet Abry Dijkshoorn, bestuurslid namens de dochterverenigingen op Facebook de volgende boodschap achter:  ,,Met stomme verbazing naar de Vlaardingse gemeenteraad zitten kijken. D66, tweede winkelstad van de regio en dan tegen gehele vrijgave koopzondag stemmen????’’  Onbekend is of Dijkshoorn dit al dan niet op persoonlijke titel gedaan heeft. Duidelijk is in ieder geval wel dat de ondernemers zich onvoldoende serieus genomen weten door het college en de coalitie.

Wie eveneens niet gelukkig leek te zijn met de gang van zaken, was wethouder Ruud de Vries zelf. Zijn partij, D66, stelde zich altijd liberaler op: koopzondagen was in het vorige college eerder een hoofdpijndossier en inmiddels loopt Vlaardingen in de liberalisering van de winkeltijden ver achter op veel gemeenten in de regio. Verschillende bronnen verklaren dat er in diverse winkelgebieden ondernemers van plan zijn om op korte termijn de nering te verhuizen naar bijvoorbeeld Maassluis.

Op de raadsavond zelf brachten enkele raadsleden nog opmerkelijke zaken naar voren. Zo betoogde Esther Heijndijk van de CU/SGP dat uit de stemwijzer slechts een krappe meerderheid van 52 procent voor vrijgeven van de koopzondag was. Nauwelijks voldoende draagvlak voor het vrijgeven van de koopzondagen, voegde zij hier aan toe. Dat raadsvoorstellen vaak met een nog kleinere meerderheid van één stem worden aangenomen werd daarbij niet genoemd. Tenslotte, de partijen die in de verkiezingscampagne zich vroeger of later voor vrijgave van de koopzondagen uitspraken, hebben een ruime meerderheid van de kiezers achter zich.