Unilever regelt vervoer naar Wageningen

01-02-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - CNV Vakmensen heeft vanmorgen een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de ruim 800 werknemers van Unilever in Vlaardingen. ,,Iedereen kan mee naar het nieuwe onderzoekscentrum in Wageningen. En Unilever zorgt voor een uitgebreid pakket aan regelingen, zoals een verhuisregeling, een reisregeling en meer mogelijkheden om flexibel te werken. Er ligt een degelijk vangnet’’, reageert onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen.

Unilever wil de locatie in Vlaardingen in 2019 sluiten en de onderzoeksactiviteiten concentreren in een nieuw onderzoekscentrum in Wageningen. ,,Een besluit met grote gevolgen voor de werknemers, alleen al vanwege de afstand’’, zegt De Jong. ,,Het is een beslissing van Unilever, dus is het bedrijf ook verantwoordelijk dat het op een zorgvuldige en fatsoenlijke manier gebeurt. Daar hebben we nu met elkaar afspraken over gemaakt. Het belangrijkste is behoud van werk. Voor iedereen die dat wil, is er straks een baan in Wageningen. En als er scholing nodig is voor een nieuwe functie, dan krijgen mensen die.’’

Uitgebreide reisregeling


Unilever zorgt daarnaast (vanaf april 2019) vijf jaar lang voor een uitgebreide reisregeling. De Jong: ,,Unilever regelt bijvoorbeeld collectief busvervoer. Maar de mensen kunnen er ook voor kiezen om met eigen auto te gaan of gratis met het openbaar vervoer te reizen. Ook komen er meer mogelijkheden om thuis te werken, twee dagen per week, zodat een retourtje Wageningen ook niet elke dag nodig is.’’

Werknemers voor wie de reistijd te gortig is (een enkele reis langer dan 90 minuten, op basis van de ANWB-routeplanner), mogen het aanbod voor een functie in Wageningen afwijzen. Zij kunnen dan een beroep doen op de vertrekregeling in het sociaal plan. Voor werknemers met een tijdelijk dienstverband en uitzendkrachten zijn aparte afspraken gemaakt.

De CNV-onderhandelaar bespreekt het akkoord vrijdag 3 februari met de leden. Later in de maand zullen de leden erover stemmen.


Gerelateerd