Categorieën

Service

'Naar omstandigheden rustige jaarwisseling'

'Naar omstandigheden rustige jaarwisseling'
Nieuws

'Naar omstandigheden rustige jaarwisseling'

  • Redactie
  • 01-01-2019
  • Nieuws
'Naar omstandigheden rustige jaarwisseling'
VLAARDINGEN - In een brief aan de raadsleden over de jaarwisseling geeft burgemeester Annemiek Jetten aan vooraf niet optimistisch te zijn geweest. ,,Maar door alle inspanningen van hulpdiensten en organisaties als Irado en Minters valt het eindresultaat mee ten opzichte van de pessimistische verwachtingen die we van tevoren hadden.''

,,De toonzetting van een aantal reacties op social media was fel en ongenuanceerd'', schrijft Jetten. ,,Uiteindelijk zijn er enkele acties geweest en hebben veel mensen er voor gekozen om de jaarwisseling gemoedelijk te vieren. We hebben kunnen zien dat mensen in Vlaardingen graag bij elkaar komen en samen willen zijn.''

Door het afzetten van de oude locatie aan de Marathonweg was dit terrein niet toegankelijk. De groep die hier in de afgelopen jaren een vreugdevuur organiseerde, is de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling samengekomen op de Maassluissedijk. Op oudjaarsdag hebben zij in de middag een
bijeenkomst gehouden en deze is, mede door de goede inzet van het MST, rustig verlopen. Op het parkeerterrein aan de Broekweg zijn tijdens de jaarwisseling diverse vuurtjes ontstaan, waarvan één wat groter vuur. De vuren zijn door de brandweer geblust en het resterende materiaal is verwijderd.
Rond 03.00 uur heeft de politie met de ME de groep gevorderd het terrein te verlaten.

De politie heeft van 31 december 2018 tot 1 januari 2019 rond 10.00 uur ongeveer dertig meldingen gehad. In vergelijking met andere jaren is dit een beperkt aantal. De extra ingezette bewaking in het centrum en de winkelcentra heeft hier een positieve bijdrage aan geleverd. Dit is mede dankzij en na overleg met de winkeliers tot stand gekomen.

Aan de Amsterdamlaan is iemand aangehouden voor belediging. De politie meldt verder dat er in de nacht behoorlijk wat vernielingen waren in de Westwijk. Er is schade ontstaan bij enkele panden aan de Van Baerlestraat, waaronder Eetcafé Nieuw El-Aviv, en er zijn enkele ruiten vernield. Hiervoor is een verdachte aangehouden.

Via een Whatsapp-groep is door oplettende omwonenden aan de Frank van Borselenstraat een autobrand gemeld. Door deze snelle melding heeft de politie hierop drie mensen kunnen aanhouden. Ook zijn er twee personen aangehouden op basis van de noodverordening, omdat zij een jerrycan met
brandstof bij zich hadden in de auto. Tenslotte is er nog iemand aangehouden voor openbare dronkenschap en een ander voor rijden zonder rijbewijs.

Door alle extra preventieve inzet zijn er in de aanloop naar de jaarwisseling minder brandjes geweest dan voorgaande jaren. Op 31 december 2018 is de brandweer uitgerukt voor diverse meldingen. Er was een gebouwbrand aan de Parkweg, een brand van autobanden aan de Westlandseweg, een autobrand aan de Frank van Borselenstraat en brand op een balkon aan de Eksterlaan.

Ook is er een grote uitslaande brand geweest in een blok van 24 woningen aan de Insulindesingel. De brand was rond 04.30 uur geblust. De bewoners van vijftien woningen konden niet terug in hun woning en zijn opgevangen of hebben zelf onderdak gevonden. ,,Ik ben zelf aanwezig geweest in de tijdelijke opvanglocatie om deze mensen een hart onder de riem te steken. Het is voor hen erg vervelend om zo het nieuwe jaar te moeten beginnen'', aldus de burgemeester.