'Verwurging in Belastingland'

01-10-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Wat is jouw favoriet archiefstuk over ‘Opstand’? Bekijk hier alle boeiende, mooie en ontroerende schatten over dit thema die in de Nederlandse archieven gevonden zijn. Van 1 tot en met 24 oktober, de Maand van de Geschiedenis, kun je je stem uitbrengen.

Ook het Stadsarchief Vlaardingen doet dit jaar weer mee met de verkiezing. Eerder werden er al eens twee tweede plaatsen behaald, maar dit jaar een eerste plek zou wel heel mooi zijn!

Het archiefstuk dat meedingt is “Verwurging in Belastingland”, een oude prent uit het begin van de vorige eeuw: De tekening op de achterzijde van het ‘Aangiftebiljet voor den hoofdelijken omslag’ laat niets aan duidelijkheid te wensen over. De 24-jarige Vlaardinger Leonardus P. G. van de Watering, rijksklerk 3e klasse bij het Departement van Financiën, krijgt het Spaans benauwd van het aangiftebiljet en is het spuugzat. Na het keurig invullen van alle antwoorden betreffende zijn inkomsten over het belastingjaar 1920, gaat hij er eens even goed voor zitten om zijn gram te spuien. Dat leverde deze humoristische tekening op van een belastingschuldige (Van de Watering zelf…?) die gewurgd wordt met de ‘hoofdelijke omslag-’doek van de Gemeente Vlaardingen.

Stemmen op de Vlaardingse inzending van Stuk van het Jaar doe je hier!

Stadsarchivaris Harm Jan Luth ondersteunt natuurlijk van harte deze keus: ,, Stemmen op het Vlaardingse stuk zou niet alleen mooi, maar ook zeer terecht zijn’’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date