116 Metromachinisten klaar voor Hoekse Lijn

03-08-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Als de metro's op de Hoekse Lijn eind september gaan rijden zijn de benodigde bestuurders er: 116 metromachinisten krijgen binnenkort hun aantekening 'klaar voor de Hoekse Lijn'. Zij zijn namelijk klaar met hun opleiding voor rijden op de route. ,,Een metrobestuurder moet op ieder traject waarop hij rijdt examen doen'', aldus een woordvoerder van de Hoekse Lijn. 

Dat bestaat uit een mondeling examen met veiligheidsvragen, een theorie-examen en een praktijkexamen. De 116 machinisten zijn allen al actief bij de RET en rijden op andere trajecten. De openbaar vervoerder haalde extra bemensing, nodig voor het uitvoeren van een dienstregeling op een langere route, al eerder in huis. De opening van de Hoekse Lijn stond immers al enige tijd gepland... Hun salarissen zijn onderdeel van de negentig miljoen euro hoger uitvallende kosten waarmee nu wordt gerekend.

De medewerkers konden tot voor kort slechts proefdraaien op een simulator, maar sinds in mei de echte testfase inging, ook 'real-live' op de Hoekse Lijn terecht. De nieuwe metroverbinding tussen Hoek van Holland en Schiedam is flink anders dan wat de meeste bestuurders gewend zijn. Zo zijn er beweegbare bruggen, overwegen, geluidsschermen en afwijkingen ten opzichte van de al bestaande spoorbeveiliging.Gerelateerd