5 Dingen die je moet weten voordat je naar Zwitserland verhuist

09-03-2021 Nieuws Redactie

Zwitserland staat natuurlijk bekend vanwege de prachtige natuur en de mooie landschappen die het land biedt. Het is daarom een van de belangrijkste redenen dat mensen besluiten om naar Zwitserland te verhuizen. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden vóórdat je dit besluit neemt.

1.    Verzekeringen

Allereerst moet je denken aan de verzekeringen die je moet afsluiten voordat je besluit om naar Zwitserland te verhuizen. Uit eerdere berichtgevingen blijkt dat je in Zwitserland een ziekteverzekering, een huishoudverzekering en een verzekering tegen brand- en natuurschade nodig hebt. Hiervoor wordt aangeraden om een verzekeringsagent in te schakelen. Deze weet vaak welke verzekeringen nodig zijn en wat je hiervoor moet regelen.

2.    De reis zelf

Voor de reis zelf is het belangrijk om deze vroegtijdig te regelen. Zo kun je namelijk bijvoorbeeld korting scoren op vliegtickets. Ook wanneer je een verhuiswagen moet regelen, kun je dit best vooraf doen. Voor tijdens de reis is het belangrijk om gebruik te maken van een extensie voor VPN Chrome. Op die manier kun je onderweg veilig gebruik maken van het internet, zeker wanneer je gebruik maakt van open wifinetwerken bij benzinestations of restaurants. Een VPN gaat je helpen om veilig online te surfen.

3.    Contracten

Voor een vertrek naar Zwitserland is het van belang om een contract af te sluiten. Dit kan voor best wat bureaucratische rompslomp zorgen, aangezien veel werkgevers eerst een werkvergunning willen zien voordat ze je aannemen. Echter wordt er aan de andere kant ook een arbeidscontract gevraagd bij het aanvragen van een werkvergunning. Het beste kun je er dan ook voor kiezen om dit door de werkgever te laten regelen. Deze kan je namelijk ondersteunen in het verkrijgen van het een, waardoor je het ander ook kunt krijgen. 

Naast ondersteuning bij het contract, is het ook aan te raden om ondersteuning te vragen bij het zoeken naar een woning. Feedback de we online kunnen vinden laat zien dat dit een lastige opgave is voor mensen die naar Zwitserland verhuizen. Wil je een huis huren, dan zou je kunnen kijken naar online aanbiedingen van andere Nederlanders in Zwitserland.

4.    Levensstandaard

Mensen die in Zwitserland op vakantie zijn geweest, zullen het vast wel gemerkt hebben: Zwitserland is een stuk duurder dan Nederland. Je hoeft er echter niet bang voor te zijn dat jouw levensstandaard erop achteruit zal gaan. Wanneer je eenmaal verhuisd bent, zal het salaris dat je krijgt voldoende zijn om jouw levensstandaard te behouden. Over het algemeen gaat het salaris van Nederlanders die naar Zwitserland verhuizen met ongeveer 30-40% omhoog. Kijken we naar de kosten, dan zullen we zien dat deze met ongeveer 20% toenemen. Het kan dan ook zo zijn dat je nog een mooi extraatje overhoudt. 

Wanneer je daadwerkelijk verhuist, is het dan ook aan te raden om veel dingen vanuit huis mee te nemen. We hebben het dan bijvoorbeeld over huishoudelijke apparaten. Deze zijn in Zwitserland een stuk duurder, waardoor het voordelig kan zijn om deze spullen mee te nemen bij de verhuizing.

5.    Verschillende talen

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat er verschillende talen worden gesproken in het land. Daarbij gaat het vaak om varianten van de Duitse taal. Toch is het belangrijk om dit te vermelden, aangezien het kan zorgen voor verschillende onduidelijkheden. Vóórdat je afreist naar Zwitserland is het dan ook aan te raden om te onderzoeken welk dialect er wordt gesproken in de regio waar je gaat wonen. Dit zal het een stuk makkelijker maken om bij aankomst met de lokale bevolking te communiceren. Ook is het aan te raden om vooraf al wat Duitse les te volgen, zodat je ook de eerste stappen kunt zetten en je op een eenvoudige manier verstaanbaar kunt maken. 

Ben je zelf aan het overwegen om de stap naar Zwitserland te maken, dan hopen we dat de bovenstaande tips je geholpen hebben. Heb je de verhuizing al achter de rug en heb je nog tips voor mensen die het overwegen, laat het dan weten in de reacties!