Aanwinst uit zeventiende eeuw voor Stadsarchief

22-06-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het Stadsarchief Vlaardingen ontvangt veel schenkingen van beeldmateriaal voor zijn enorme collectie, het visueel geheugen van de stad. Daarnaast is het Archief ook alert op bijzondere afbeeldingen van Vlaardingen die af en toe op veilingen worden aangeboden en het heeft een bescheiden budget om die te verwerven.

Zo werd de stadsarchivaris onlangs opmerkzaam gemaakt op een bijzonder Vlaardings tafereeltje dat werd aangeboden op de voorjaarsveiling van het Venduehuis Den Haag. Op 25 mei wist hij dit ook te verwerven, een klein schilderijtje (37,5 x 49 cm), olieverf op paneel, uit ‘de omgeving van’ de Rotterdamse schilder Cornelis Beelt, met wiens werk het verwantschap toont. Het is rond 1650 geschilderd en draagt vanouds de titel 'In de kuiperij op de Biersloot in Vlaardingen met een gezicht op de oude Kwakelbrug'.

De locatie van deze kuiperij moeten we dus ongeveer zoeken aan de Gedempte Biersloot tussen de Rembrandstraat en de Vaartweg, maar daar zal nog nader onderzoek naar worden gedaan. Het werkje is nu voor iedereen te bezichtigen bij het Stadsarchief. Maar ook alle andere duizenden prenten, gravures, tekeningen, plattegronden en foto’s van Vlaardingen zijn, voor iedereen die dat wil, op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, kosteloos te bekijken in de Topografisch-historische Atlas van het Stadsarchief aan Plein Emaus 5.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date