Alles vliegt en fladdert in de Ardennen

09-06-2019 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Het leven van een gepensioneerd echtpaar kan druk zijn. Ik hoorde het al vaker en het is heus waar.

Ik ben net terug van een aantal dagen Nederland, waar ik mijn oude ex-Vlaardingse vriendin Iñez bezocht, en allemaal familiebezoeken aflegde en ook nog een muziekrepetitie had in een kerk in Krimpen aan den IJssel. Heerlijk om mijn kinderen en kleinkinderen weer te zien. Dit keer was ik alleen onderweg, want we hadden geen oppas voor onze dieren en het huis.

Zodra ik terug was, moest ik het voorleesuur voor de kleuters in Bomal voorbereiden.

Hebt U al gehoord van de boeken en cd’s van de Vlaamse Kapitein Winokio?? Ik kan zijn muziek aan alle ouders, grootouders, onderwijzend personeel en alle anderen die van kinderen, voorlezen en zingen houden, aanraden. Zijn “27 kleine liedjes over Grote Gevoelens” vind ik geniaal. Leuke teksten, goed gezongen, verschillende muziekstijlen en pakkend. Allerlei emoties komen op een leuke manier aan bod.  Mijn dochter dacht dat het te kinderachtig voor haar zoon van bijna 10 jaar was. In de auto hebben mijn kleinzoon Leon en ik er echter samen met veel plezier naar geluisterd en hij zong af en toe mee.

Ook heb ik er al een peutertje mee getroost, toen hij, tijdens het schoolreisje in het Wildpark van La Roche, opeens zijn vader en moeder miste. Ik zong het Kapitein Winokio liedje “Ik mis mijn mama, ik mis mijn papa” voor hem, maar dan in het Frans. De kleine jongen keek me aan en… het verdriet was over. Hij vroeg me of ik hem in zijn armen wilde nemen. Zó ontroerend. Zó lief.

En afgelopen donderdag was ik weer zó blij met deze cd. De keer ervoor was er een ruzie op het schoolplein geweest tussen twee van “mijn” kleuters. Toevallig zag ik het gebeuren, toen ik naar huis zou gaan. Ik kwam tussenbeide, maar schrok van de woede van één van beide jongens. Ik heb het geprobeerd in liefde op te lossen. Dit keer eindigde ik het voorleesuur met het liedje “Ben je blij, klap eens in je handen”, dat ze al kennen van hun juffrouw. We dansten, fladderden en sprongen in het rond. Ook mijn ‘boze’ jongetje. Hij lachte, rende, vloog in kringetjes, had plezier en kwam me heel uitgebreid knuffelen. Thuis pink ik even een traantje van geluk weg. Wat een voorrecht om dit werk te doen. Ik had nooit gedacht dat ik kleuters en peuters zó leuk zou vinden.

Wie er ook vliegen, zijn mijn organist Gérard Lambert en zijn muziekvriendin. Naar Salzburg voor enkele prachtige concerten en daarna brengt het vliegtuig hen weer terug.

En ook dit Pinksterweekend heeft leuke verrassingen voor Eric en mij in petto. Zowel op zaterdag als op zondag geven we rondleidingen in het kasteel van La Roche. Op 8 juni bleek er om half twaalf een show met roofvogels te zijn. Niet buiten, omdat het te hard waaide, maar in de ruimte waar we net met onze groep waren geweest voor de Legende van Berthe. De jongelui die we gegidst hadden en ook Eric en ik konden aanschuiven bij al dat publiek en van het spektakel genieten. Het was als een heerlijk toetje na een lekkere maaltijd. We wonen aan de Ourthe. Om 3 uur, net toen we wilden vertrekken om met de honden te wandelen, kwam onze groep in kajaks langs gevaren. Dus foto’s van hen genomen en die naar hen doorgestuurd. Zo grappig!

Op 9 juni begint de rondleiding pas om half drie. Dan is deze column al doorgemaild naar de redactie.

Zoals U hebt gelezen, stopt Marijke Bozzano in verband met de gezondheidsproblemen van haar man tijdelijk met schrijven voor Vlaardingen 24. Ik heb haar gevraagd of ze het fijn zou vinden als ik mijn ex-Vlaardingse vriend Dick van der Pijl zou vragen om zolang voor haar in te vallen. Zij was er erg blij mee. Herman van de redactie ook. U zult dus binnenkort verhalen van hem vanuit Frankrijk kunnen lezen. Dick, Cora, Iñez en ik zaten alle vier op de Jan Ligthartschool in Vlaardingen en we kennen elkaar al van de lagere school en zelfs daarvoor.  Iñez en Dick komen in september een paar dagen bij Eric en mij logeren. Bijzonder om degenen waar ik mee opgroeide, zo’n 63 jaar later samen in België te ontvangen. Vriendschap is een waardevol iets dat we niet genoeg kunnen koesteren.

Ik wens iedereen een heel fijn Pinksterweekend.

A la prochaine,

Marijke Persijn.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date