Arbeidsmigranten in boerderij Zuidbuurt?

22-04-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Van de boerderij zijn onlangs nog de ruiten ingegooid

VLAARDINGEN – Officieel wil de gemeente er niets over kwijt, maar andere betrokkenen zijn er wat meer open over: de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten. Met de sloop van een fors aantal woningen in de Holywijk wordt er momenteel gezocht naar nieuwe locaties voor arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa. Tijdens een raadsvergadering afgelopen jaar zijn de verschillende mogelijkheden genoemd, maar de informatie erover is vertrouwelijk om maatschappelijke onrust te voorkomen; toen de Valkenhof destijds ‘in beeld’ kwam waren omwonenden daar in eerste instantie niet blij mee. Door goede afspraken tussen de woningcorporaties, de gemeente Vlaardingen en omwonenden is dat beeld veranderd. De huisvesting in de Valkenhof mag een succes genoemd worden.

Een mogelijke nieuwe locatie is de oude boerderij aan de Zuidbuurtseweg 1, een pand dat bij makelaardij Van Driel namens de gemeente te koop staat voor een bedrag van iets meer dan zeven ton. Het gebouw herbergt in de voormalige stallen zo’n 22 kamers, het was vroeger een internaat annex zorginstelling, maar verkeert in slechte staat. Een potentiële koper is Uitzendbureau Tradiro, dat op het terrein woningen wil plaatsen voor haar arbeidkrachten uit Midden- en Oost-Europa. Een woordvoerder van Tradiro dat nu nog gevestigd is aan de James Wattweg bevestigt de plannen: ,,Van de boerderij is de kopse kant nog goed en daar zouden we met ons kantoor uitstekend terecht kunnen. De rest is eerder rijp voor de sloop, maar het terrein zelf  is geschikt er woonruimte op te creëren voor onze uitzendkrachten’’.

Vanuit de Volkstuinvereniging Zuidbuurt weet men officieel van niets, maar officieus is het geen geheim dat er plannen zijn voor de huisvesting van arbeidsmigranten: ,,Het terrein ligt weliswaar naast ons complex, maar is toch goed afgescheiden en qua overlast verwachten we geen problemen, zeker gezien hoe het nu gaat met een en ander bij de Valkenhof. De aan-en afritten zijn ook niet aangelegd langs het volkstuincomplex en met parkeren is er dus ook geen probleem’’.

Volgens de opgave op de website van de bemiddelende makelaar zijn er wel degelijk mogelijkheden voor de tijdelijke huisvesting van arbeidskrachten: huisvesting van een zorginstelling en tijdelijke bewoning in de vorm van het bedrijfsmatig verstrekken van nachtverblijf, waaronder bed & breakfast worden genoemd en lijken ruimte en mogelijkheden te scheppen voor Uitzendbureau Tradiro.

De gemeente Vlaardingen verklaart tenslotte dat het nog te vroeg is om in de huidige oriënterende fase uitspraken te doen over het al of niet huisvesten van arbeidsmigranten aan de Zuidbuurtseweg.Gerelateerd