Archief Soroptimisten naar Stadsarchief

31-01-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het bestuur van de Soroptimist International Club Beneden Maas (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam) heeft ervoor gekozen zijn archief over de periode 1955-2005 onder te brengen bij het Stadsarchief Vlaardingen.

Soroptimist International is een wereldwijde service- en belangenorganisatie van en voor vrouwen. Er zijn circa 90.000 Soroptimisten, verdeeld over ruim 3.000 clubs in 125 landen, die hun kennis en vaardigheden inzetten om wereldwijd de posities van vrouwen en meisjes te verbeteren. Soroptimisten ondersteunen in dat kader – door middel van projecten – actief lokale, nationale en internationale gemeenschappen. De Soroptimist International Club Beneden Maas onderhoudt vriendschapsbanden met de clubs van Valenciennes (F), Pendleside, Ilkley en Tunbridge Wells (UK) en Cochem (D).

Op 8 oktober 1955 werd deze 27e Nederlandse Soroptimisten Club opgericht en geïnstalleerd tijdens een Spido-boottocht met ‘De Prinsesseplaat’ tussen Vlaardingen en Schiedam. Aan boord waren 125 personen er getuige van dat precies op de grens van Vlaardingen en Schiedam het charter werd overhandigd door de Antwerpse Soroptimisten-gouverneur, mevrouw Simone Lutgen. Uiteraard bestond het gezelschap voornamelijk uit vrouwen, maar ook de voorzitters van de Rotaryclubs en de Tafelrondes van Vlaardingen en Schiedam en de Vlaardingse burgemeester Jan Heusdens waren hierbij aanwezig.

Begin 2017 brachten mevrouw Machteld van der Feltz en mevrouw Hélène van der Kaaij namens de archiefcommissie van de Beneden Maas-Soroptimisten persoonlijk hun archief (met inventarislijst) naar het Stadsarchief. Daar werd ook de akte van overbrenging door hen en stadsarchivaris Harm Jan Luth ondertekend.

Het Stadsarchief draagt zorg voor ‘eeuwige bewaring’ van dit archief en de ruim 800 andere archieven die het in haar depots beheert. Het gedeelte van het Soroptimisten-archief dat ouder is dan twintig jaar, is openbaar en kan dus geraadpleegd worden door ieder die het interesseert.

De openingstijden voor raadpleging van de archieven en collecties zijn: dinsdag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur. Het bezoekadres is: Stadsarchief, Plein Emaus 5, 3135 JN Vlaardingen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date