Arme Ouders

06-03-2018 Nieuws Redactie

afbeelding: Stadsarchief Vlaardingen

VLAARDINGEN - In dit voor Vlaardingen historische jaar waarin we de Slag bij Vlaardingen van het jaar 1018 herdenken, brengt Vlaardingen24 iedere dag een verhaal uit het Vlaardingse verleden. We doen dat aan de hand van een oud krantenbericht. Vandaag 6 maart 1922: Arme ouders.

De vooruitgang van de medische wetenschap heeft de kindersterfte in de afgelopen 100 jaar teruggebracht tot een fractie van wat het was. Maar er is nog een belangrijke reden waarom kinderen tegenwoordig een duidelijk veiliger leven leiden: zwemles. Het is onthutsend te moeten constateren hoeveel kinderen er tot halverwege de vorige eeuw om het leven kwamen door verdrinking. Misschien toch iets om in de oren te knopen als er nog eens een keer overwogen wordt nog meer bezuinigen op het schoolzwemmen.

Maandagavond, ongeveer zes uur zagen eenige voorbijgangers een pet en een klompje drijven in de vaart te Vlaardingen op het Delfscheveer. Vermoedende dat hier iemand te water was geraakt, begon men ter plaatse onmiddellijk te dreggen. Spoedig bleek het vermoeden juist te zijn, want oogenblikkelijk werd het lijk opgehaald van een jongetje, ongeveer tien jaar oud, dat bleek te zijn een zoontje van de familie Groen, wonende in de Havenstraat te Vlaardingen. De inmiddels ontboden geneesheer dr. J. J. v.d. Horst mocht het niet gelukken de levensgeesten op te wekken, hij kon slechts den dood constateeren.

Gerelateerd