Bange poeperd

18-10-2020 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN/DOYLESTOWN -  Iedere zondag op Vlaardingen24 leest u hier een verhaal van Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Eindelijk is hij hier! Het voelt zo goed om je werk in je handen te hebben. De bladzijden om te slaan, de illustraties te zien en weer te giechelen om de tekst. Het derde kinderboek ligt eindelijk in de boekenwinkels. Schrijfster Pauline Coenen heeft het verhaal al heel lang in haar hoofd kriebelen. Om het dan goed op papier te zetten gaat niet zomaar 1, 2, 3 en klaar is Kees. Je moet ervoor in de stemming zijn en niets anders aan je hoofd hebben. Begin mei stuurde Pauline me vol trots, en misschien ook wel een klein beetje twijfel, de tekst voor het nieuwe boek. Bij het lezen van de titel moest ik al lachen. Dat wordt weer een leuke, dacht ik meteen. De rechterhelft van mijn hersens begint al meteen te kriebelen. De linkerhelft van mijn hersens kan voorlopig even “op vakantie”.  De linkerhersenhelft gebruiken we voor logica, spraak en taal.  Nummers, tijdsbesef en planning. Beredenering, regeltjes en volgorde. Deze helft heb ik dus voorlopig niet nodig. De rechterhersenhelft gebruiken we voor ruimtelijk inzicht, creativiteit, kleur, verbeelding en beleving. Kortom de kunstenaars- en artiestenhelft. Deze helft gaat overuren maken.

De teksten zijn al verwerkt over het aantal bladzijden. Tijdens het lezen ontstaan de plaatjes al langzaam in m’n hoofd.  Twaalf belevenissen van een stinkdier, verdeeld over 24 bladzijden met illustraties en tekst. Een voorkant en een eind illustratie….ik kan voorlopig vooruit en heb er enorm zin in. Het is mei 2020. Het Corona virus houdt onze gemoederen bezig en houdt ons ook noodgedwongen thuis. Hoe naar en vervelend dit ook is, het is wel een perfecte tijd om achter de tekentafel te zitten en geen andere bezigheden buitenshuis te hebben. Totale focus op een stinkdier en zijn buurtbewoners. Eerst een set-up en schetsen om te zien of Pauline dezelfde voorstelling heeft van de plaatjes bij de tekst, als ik. Ik maak me daar eigenlijk geen zorgen over, want onze samenwerking gaat al twee boeken supergoed. Het boek “Muis is Muis” was ons eerste avontuur. Muis is een dappere kleine muis die op zoek gaat naar zichzelf. “Ik ben zo klein, ik ben zo klein. Ik wil zo graag wat groter zijn, Ik wil zo graag wat mooier zijn. Waarom ben ik toch zo klein?” Tijdens zijn zoektocht komt hij diverse dieren tegen, maar kunnen zij hem helpen? Een prentenboekje voor kinderen van 2 tot 6 jaar. De moraal van het verhaaltje is om tevreden te zijn met wie je bent. Daarna kwam “Struis is Struis” met zijn kop uit het zand. Struis is een arrogante struisvogel die in dit boek verschillende dieren uit zijn leefomgeving tegenkomt. De dieren hebben stuk voor stuk hulp nodig van Struis, maar daar heeft hij geen zin in en daarom steekt hij keer op keer zijn kop in het zand. Maar of dat nou zo verstandig is? Het boek sluit af met een tip voor de lezertjes: Lieve lezer van dit boek. Ik hoop dat je één ding niet vergeet…….Help een ander als het kan, als je dat nog niet deed. Een prentenboek voor kinderen van 2 tot 8 jaar.

De recensie voor Struis is Struis eindigt met een zin waar Pauline en ik best trots op mogen zijn: “Dit geweldige prentenboek met een moraal, is een aanwinst voor je boekenkast” ……Dat is mooi toch?  Nadat Pauline haar oké heeft gegeven voor de schetsen, kan het echte werk voor mij beginnen. Een heerlijk fluffy stinkdier met een mooie grote pluimstaart. Hoe meer vacht, hoe beter, mijn favoriete tekenonderwerp. Elke tekening gaat ter goedkeuring per mobieltje naar Pauline. Soms ligt ze al bijna te slapen als ik haar een berichtje stuur, met weer een kleurrijke foto. Vergeet niet dat Pauline in Nederland woont en ik in Amerika. Als het bij haar middernacht is, zit ik aan het avondeten. We hebben elkaar nog steeds niet in lijvende lijve ontmoet. We hebben elkaar zelfs nog nooit gesproken. Al onze creatieve uitspattingen gaan via email en berichtjes. Eigenlijk best wel bijzonder, maar het werkt supergoed. Pauline houdt verder de touwtjes zelf in handen. Op haar website www.filoubooks.nl  kan je meer lezen over Muis, Struis en Bange Poeperd. Ik heb verleden week mijn eerste en enige 15 boeken ontvangen hier in de USA. Ik dacht “genoeg om aan Nederlanders in Amerika te slijten”. Bange Poeperd is nu al razend populair hier. Ik heb er nog 2 over. Er ontstaan echte Nederlandse verzamelaars in de USA, zo leuk! Mijn Dutchmeiden vriendinnen natuurlijk. Kleinkinderen of niet, het boek hebben ze ieder geval. Ook twee Vlaardingers in Amerika hebben de boeken in hun boekenkast staan. Kitty, een Haringkop in ‘Dr.Pol country’ Michigan. Haar Amerikaanse kleinzoon kan goed Nederlands lezen, met zo’n grappig Amerikaans accent. Vlaardingse Jack uit Texas kan haast niet wachten om voor te lezen voor zijn toekomstige kleinkind. Ook een Amerikaanse vriendin mag zichzelf een verzamelaar noemen. Nu moet ik alleen nog de Engelse benaming verzinnen voor Poeperd en scheetje.

De Covid maatregelen zijn in Nederland weer flink aangescherpt, dus we moeten met z’n allen weer thuisblijven. Wat is er dan gezelliger dan in je luie stoel, bij de kachel, met een boek. Voorlezen, zelf lezen, plaatjes kijken, alles mag, alles kan. Bange Poeperd vertelt aan kinderen van 2 tot 8 jaar dat iedereen wel eens bang is, groot en klein. Dat is niet erg. Angst waarschuwt je bij gevaar. Dus ga het niet uit de weg, maar luister ernaar. Sinterklaas mag Nederland niet in dit jaar. De Kerstman is ook nog maar de vraag of hij komt. Maar gelukkig, alle Pieten en Elves kunnen ook online cadeautjes kopen en naar de kinderen sturen. Bange Poeperd is overal te vinden, in de boekenwinkels en online. Pauline en ik hebben met heel veel plezier dit boek gemaakt. We hopen dat kinderen, opa’s en oma’s, papa’s en mama’s, tantes en ooms, de buurman en buurvrouw en vrienden en vriendinnen Bange Poeperd met net zoveel plezier bekijken, lezen en voorlezen. 

Cora VlugGerelateerd