Beatrix in Vlaardingen

31-01-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Prinses Beatrix wordt vandaag tachtig jaar oud. De gemeente Vlaardingen heeft ter gelegenheid hiervan een felicitatieregister geopend. Belangstellenden kunnen het register tekenen in de publiekshal van het stadskantoor aan het Westnieuwland 6. Dit kan tot dinsdag 6 februari 16.00 uur. Het stadskantoor is op maandag van 8.00 tot 19.00 uur open en van dinsdag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.

Prinses Beatrix heeft in het verleden een aantal bezoeken aan Vlaardingen gebracht. Het Stadsarchief Vlaardingen is daarom maar eens de beeldcollectie ingedoken. Daaruit kwam een verrassend aantal foto’s tevoorschijn, waarbij Beatrix Vlaardingen bezoekt als prinses, als koningin en als moeder. Die foto’s zijn te zien op een groot beeldscherm in de publiekshal van het stadskantoor.


Opening Visserijmuseum

Op 22 mei 1971 meert de koninklijke familie met het jacht ‘Piet Hein’ aan bij de Visbank. Prinses Beatrix is dan drieëndertig jaar en heeft haar echtgenoot prins Claus en haar drie jonge kinderen Willem- Alexander, Friso en Constantijn meegenomen. Burgemeester mr J. Heusdens ontvangt het gezelschap en begeleidt de prinses en haar gemaal te voet naar de Westhavenkade nummer 53/54. Hier opent zij onder grote publieke belangstelling het nieuwe Visserijmuseum. Van deze gebeurtenis zijn zowel aan boord als aan de wal veel foto’s gemaakt.


Onthulling Geuzenmonument

Een ander hoogtepunt is de onthulling van het Geuzenmonument, op 12 maart 1983. Na een sobere plechtigheid in de Grote Kerk onthult zij het monument dat door de Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert gemaakt is. Leuk om te zien is, dat hij de inmiddels tot koningin gekroonde Beatrix uitleg geeft over de totstandkoming van het beeld.


Uitreiking Geuzenpenning

Verder zien we haar aanwezigheid bij een aantal uitreikingen van de Geuzenpenning. In 1990 reikt de voorzitter van de Stichting Geuzenverzet, de heer Bill Minco, de penning uit aan de president van de Bondsrepubliek Duitsland, Richard von Weizsäcker. Prins Claus vergezelt zijn echtgenote hierbij. Vijf jaar later overhandigt premier Wim Kok in het bijzijn van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander, de Geuzenpenning aan de president van Tjechië, Václav Havel. Op 13 maart 2008 woont koningin Beatrix nogmaals een uitreiking bij. Dit keer is de Geuzenpenning bestemd voor Martti Ahtisaari, internationaal vredesbemiddelaar en oud-president van Finland. De heer Ronald Plasterk, toen minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, overhandigt de penning.


Bezoeken aan De Meerpaal

Op 27 juni 2001 opent zij het vernieuwde en uitgebreide verzorgingshuis De Meerpaal. Hier is een speciaal project kleinschalig wonen voor hoogbejaarden ontwikkeld. Dertig jaar eerder, op 22 december 1971, bracht zij met prins Claus al een informeel bezoek aan De Meerpaal. Helaas hebben we hiervan geen beeldmateriaal. Evenmin als van enkele andere bezoeken die zij aan onze stad heeft gebracht, zoals ter gelegenheid van een diner in het Delta Hotel en een bezoek aan de lustrumavond van het Rotterdams Studenten Korps in de Stadsgehoorzaal, beide in november 1958.Gerelateerd