Categorieën

Service

Beiaardweken: Bas de Vroome en Joachim Stiller

Beiaardweken: Bas de Vroome en Joachim Stiller
Uit

Beiaardweken: Bas de Vroome en Joachim Stiller

  • Redactie
  • 14-07-2015
  • Uit
Beiaardweken: Bas de Vroome en Joachim Stiller

VLAARDINGEN - De Vlaardingse Beiaardweken beleven in 2015 alweer hun zevende jaargang, zoals altijd op de fraaie historische Markt in Vlaardingen. Vanavond, de tweede avond van vier in juli bespeelt beiaardier Bas de Vroome het Oranjecarillon van acht tot negen uur en om kwart over negen wordt de film “De Komst van Joachim Stiller” vertoond.



De Beiaardier: Bas de Vroome 

Bas de Vroome studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en beiaard te Amersfoort. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgelconcoursen waaronder in Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het tweede internationale beiaardconcours te Groningen. Sindsdien jureert hij regelmatig bij concoursen. Hij is beiaardier in Spijkenisse, Naaldwijk, Rijnsburg en Vlaardingen. Bas de Vroome is als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en de Nieuwe Kerk. In deze gemeente leidt hij ook een gemengd koor. Sinds 1994 is hij als orgel- en methodiekdocent verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Bas de Vroome maakte 12 CD’s, onder meer met het volledige orgelwerk van Hugo Distler. In het kader van het Distlerjaar doceerde hij in 2008 aan de Internationale Zomeracademie te Haarlem

De film: De Komst van Joachim Stiller 

De plot is afkomstig van de even Antwerpse als magisch-realistische roman van Hubert Lampo, die vertelt hoe het hoofdpersonage, schrijver-journalist Freek Groenevelt samen met zijn vriendin Simone Marijnissen (vertolkingen van Hugo Metsers en Cox Habbema) in de greep raken van de mysterieuze Joachim Stiller. Freek Groenevelt ziet zijn rustige, geordende leven in toenemende mate door onverklaarbare verschijnselen verstoord. Deze verschijnselen zijn steeds gekoppeld aan Joachim Stiller, een naam die langzaam maar zeker een obsessie voor hem wordt. Uiteindelijk kan de journalist een verband leggen met een traumatiserende ervaring uit de Tweede Wereldoorlog. Een arts brengt bij hem de herinnering terug dat hij een Amerikaans soldaat met die naam zag sterven bij de inslag van een bom op een tram die hij zelf net gemist had. Zelfs dat geeft echter geen verklaring voor alle vreemde gebeurtenissen. Joachim Stiller ontmoet hij niet, noch in persoon, noch in de vorm van diens stoffelijk overschot. Dankzij de gebeurtenissen leert de journalist wel de vrouw van zijn leven kennen. Het verhaal eindigt met hem als gelukkige aanstaande vader. 

Ontspannen zitten op de Markt 

De Markt wordt afgezet voor alle verkeer zodat u ongestoord kunt genieten. De horeca-terrassen zijn geopend en er zijn gratis stoelen, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen klapstoel meebrengen. Het spel van de beiaardiers is via grote beeldschermen zichtbaar voor het publiek. Er zijn regenvoorzieningen zodat u bij minder goede weersvooruitzichten met een gerust hart van huis kunt.  Ontdek de charme van de Vlaardingse Markt bij zomeravond !