Beiaardweken: vanavond vierhandig beiaardspel

21-07-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – De Vlaardingse Beiaardweken beleven in 2015 alweer hun zevende jaargang, zoals altijd op de fraaie historische Markt in Vlaardingen. Vanavond, de derde avond van vier in juli zal om zeven uur eerst Luc Rombouts een lezing geven over beiaards en beiaardspel.

Van acht tot negen uur bespelen beiaardiers Luc Rombouts en Twan Bearda als het duo The Bell’s Angels het Oranjecarillon vierhandig. Om kwart over negen tenslotte kan er op de Grote Markt opgestapt worden op een bus die langs de plekken rijdt waar er klokken hangen.

De beiaards: The Bell’s Angels

In 2000 richtten de beiaardiers Twan Bearda en Luc Rombouts het beiaardduo The Bells' Angels op. The Bells’ Angels willen het beiaardrepertoire verrijken met werken die door niet kunnen gespeeld worden door één beiaardier. Zo bereiken ze een nieuwe totaalklank die de beiaard nog meer tot zijn recht doet komen als concertinstrument. The Bells’ Angels laten zich hierin vooral inspireren door de zware vijfoctaafsbeiaard van de Leuvense universiteit.    

The Bells’ Angels verzorgen zowel themaconcerten (Bachs Kunst der Fuge, highlights uit de opera’s van Verdi) als gevarieerde programma’s. Op hun repertoire staan klassieke werken van Bach, Beethoven, Bizet en Milhaud, naast oorspronkelijk beiaardwerk van Barnes, White, Van Cleemput en Hadermann.  

De naam The Bells' Angels is meer dan enkel een ironische knipoog. Beiaardiers zweven net engelen immers tussen hemel en aarde. En net zoals de engelen de blijde boodschap brengen op aarde, zorgen beiaardiers voor een muzikale boodschap, die ze verspreiden voor alle mensen zonder onderscheid. Beiaard spelen is dus een sociale roeping met een vleugje transcendentie. 

Ontspannen zitten op de Markt

De Markt wordt afgezet voor alle verkeer zodat u ongestoord kunt genieten. De horeca-terrassen zijn geopend en er zijn gratis stoelen, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen klapstoel meebrengen. Het spel van de beiaardiers is via grote beeldschermen zichtbaar voor het publiek. Er zijn regenvoorzieningen zodat u bij minder goede weersvooruitzichten met een gerust hart van huis kunt. Ontdek de charme van de Vlaardingse Markt bij zomeravond !

 

 

  


Gerelateerd