Categorieën

Service

Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte

Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte
Nieuws

Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte

  • Advertorial
  • 31-07-2021
  • Nieuws
Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte
VLAARDINGEN -Stel je voor: er gebeurt iets met u. Door een ongeluk of ziekte verandert uw leven behoorlijk en lukt het u even niet meer om zelfstandig beslissingen te nemen. Wie mag die dan voor u nemen? En wat zijn uw keuzes op persoonlijk, medisch en financieel gebied eigenlijk? Dat kun je vastleggen in een levenstestament, zodat uw dierbaren weten wat ze moeten doen en u en uw dierbaren niet zijn overgeleverd aan een bewindvoerder met alle gevolgen van dien. Eén miljoen mensen gingen u al voor: zij legden hun wensen vast bij de notaris. Alleen al in 2020 hebben ongeveer 200.000 Nederlanders een levenstestament laten opmaken. Bent u goed voor elkaar? En hebt u uw zaken goed voor elkaar?

Wat is een levenstestament?

Ongeveer 80 procent van de Nederlanders kent de term levenstestament. Maar weet u ook wat het precies betekent? Een levenstestament is iets anders dan een testament. Het is een volmacht. Een levenstestament geldt tijdens uw leven in die situaties wanneer u, om wat voor reden dan ook, niet meer uw eigen beslissingen kunt nemen. U staat daar misschien niet vaak bij stil, maar dat kan iedereen overkomen, ongeacht uw leeftijd. En ook als u geen gezondheidsrisico hebt. Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: één voor uw financiële belangen en één voor de medische en persoonlijke zaken.

In uw levenstestament wijst u een vertrouwenspersoon aan die namens u mag handelen. Dat kan uw partner of een meerderjarig kind zijn, maar het mag ook iemand anders zijn. Of meerdere personen. Het belangrijkste is dat u álle vertrouwen heeft in deze perso(o)n(en).

Het is ook verstandig om een vorm van toezicht op de uitvoering van uw levenstestament te regelen. Samen met ons kunt u bepalen in welke situaties de vertrouwenspersoon met anderen moet overleggen. Bijvoorbeeld met (andere) familieleden of een professionele vertrouwenspersoon. Wij vertellen u hier graag meer over.

Rond de 93 procent van de mensen met een levenstestament legt daarin zowel de financiële, zakelijke (vermogensrechtelijke) en persoonlijke belangen, als de medische zaken vast. Een klein deel van de mensen maakt daarin wel een keuze, bijvoorbeeld om alleen de vermogensrechtelijke óf de medische zaken vast te leggen.

Wat wilt u vastleggen in een levenstestament?

Uw financiële en zakelijke belangen natuurlijk. Wie regelt uw bankzaken en belastingen? Wat moet er met uw huis gebeuren als u er niet meer kunt wonen? Als u ten gevolge van een ongeluk of een ziekte uw wil niet meer kunt bepalen, kunt u de woning niet verkopen en leveren. Als je niet tijdig een levenstestament hebt gemaakt, dan wijst de rechter een bewindvoerder aan die het van u gaat overnemen en daar kosten bij u voor in rekening brengt. Wat doet u met keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie. Hoe ziet u uw levenseinde voor u? Wilt u gereanimeerd worden als dat nodig is? Wanneer is euthanasie voor uw gewenst? En wat zijn uw persoonlijke wensen. Hoe en door wie wilt u verzorgd worden, als dat nodig is? Hoe moet uw uitvaart eruitzien? Wat moet er met uw huisdier gebeuren als u er niet meer voor kunt zorgen? En wat moet er met uw social media-profielen gebeuren?

Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte

Zorg dat u uw zaken goed voor elkaar hebt. En dat u goed voor elkaar bent. Maak een levenstestament. Wilt u meer advies over dit onderwerp? Kom langs of bel ons. De telefonische bespreking is kosteloos. Bel voor een offerte, voor het maken van een afspraak voor een bespreking op kantoor of voor een video-call met +31 (0)10 44 53 777. Wij zien ernaar uit om u te mogen begroeten.

Maes Notarissen
Oosthavenkade 39
3134 NW  Vlaardingen
010 - 44 53 777
[email protected]
www.maesnotarissen.nl