Beste Zweden, bedankt voor het brood: 75 jaar later

21-02-2020 Nieuws Redactie

De Zweedse ambassadeur Annika Markovic met Renske en Kees Michielsen

VLAARDINGEN - ,,Beste Zweden, het brood was zoo lekker’’. Zo begon Renske Michielsen haar brief toen ze in de hongerwinter van 1945 wittebrood had gegeten. Dat brood was gebakken door bakkers uit Zweeds meel dat via het Zweedse Rode Kruis het hongerende Nederland had bereikt; het zuiden van ons land was al bevrijd, maar het grootste noordelijke gedeelte was nog bezet door de Duitsers, en had een groot tekort aan voedsel.

Renske’s broer Kees had ook een brief gestuurd aan de Zweedse weldoeners en vandaag waren beiden eregast bij een bijeenkomst op het stadhuis. Om 12.00 uur vandaag ontving burgemeester Eenhoorn daar de Zweedse ambassadeur, mevrouw Annika Markovic. De bijeenkomst was georganiseerd door de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen, waarvan voorzitter Bram Keizerwaard als eerste de tientallen gasten en belangstellenden toesprak. Het ging daarbij over 75 jaar na de bevrijding en het herdenken daarvan.

Keizerwaard vertelde over de hongerwinter van 1944-1945, over het brood en de bakkers, de brieven van Renske en Kees Michielsen en de zoektocht naar beiden, die succes had toen er via een rouwadvertentie uit de jaren 80 van de vorige eeuw een adres naar boven kwam: de Voorberghlaan op het randje van Schiedam. Vanuit dat punt werd verder ‘gerechercheerd’, aldus Bram Keizerwaard, en met succes. Broer en zus werden opgespoord en vandaag kregen ze uit handen van de Zweedse ambassadeur Markovic hun brieven en de tekeningen die ze daarbij gemaakt hadden terug.

Na deze overhandiging was het de beurt aan burgemeester Bas Eenhoorn om de geschiedenis van het wittebrood van de weldoeners van het Zweedse Rode Kruis te herhalen. Ambassadeur Annika Markovic overhandigde daarbij Bas Eenhoorn opnieuw wittebrood, dit keer gebakken door bakker Voskamp (en nog verkrijgbaar in Vlaardingen). Na de ceremonie was het aan de gasten om zelf eens te proeven van het brood wat 75 jaar geleden levensreddend was geweest.

Bijzonder was dat de bijeenkomst omlijst werd met muziek door het trio Kaja uit Zweden, dat morgen een concert geeft in de Grote kerk, samen met het trio Tango Extremo. Voor meer informatie over kaarten en tijden kun je hier  terecht.

Bekijk de foto'sGerelateerd