Bewonersprotest wordt volksgericht

03-09-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Een deel van de bewoners is op eigen verzoek onherkenbaar gemaakt.

VLAARDINGEN - De protesten van een groep bewoners van Park Hooglede tegen de komst van een medisch centrum in de buurt zijn fel, bijzonder fel. Afgelopen donderdag spraken voor- en tegenstanders de raad toe. Namens de tegenstanders spraken Gerben Smid en Rik op den Brouw, de voorstanders waren vertegenwoordigd door één van de initiatiefnemers, huisarts Jasper de Wit.

Smid en Op den Brouw kregen na hun verhaal applaus van de eigen aanhang, die vervolgens zowel De Wit als de voorzitter van de raadscommissie het spreken vrijwel onmogelijk maakte. Er werd door een aantal bewoners van Park Hooglede voortdurend geschreeuwd en verwenst en voorzitter Ingrid Wijker van de SP werd bekritiseerd omdat ze De Wit net zoveel spreektijd gaf als de eerste twee sprekers.

De kritiek van de protesterende bewoners draait vooral om de verkeers(on)veiligheid, de verwachte extra parkeerdruk en de grootte van het beoogde medisch centrum. Op donderdag werd daarnaast nog eens benadrukt dat men nauwelijks of niet geïnformeerd was over de plannen, laat staan erbij betrokken. Op de eerste informatiebijeenkomst, op 11 juli 2016 in het Delta Hotel, waren nauwelijks omwonenden aanwezig, aldus Rik op den Brouw.

Op basis van zijn emailcorrespondentie schetste Jasper de Wit een geheel ander beeld: er was vanaf 42 bestaande adressen gereageerd op de uitnodiging voor die informatiebijeenkomst en er waren nadien verscheidene malen nog eens uitnodigingen verstuurd naar (vertegenwoordigers van ) de bewoners. De Wit gaf hierbij niet alleen de data in chronologische volgorde, maar constateerde ook dat Op den Brouw, als Voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het eerste appartementencomplex, zijn medebewoners nooit op de hoogte had gesteld van één van de verstuurde uitnodigingen. Afgelopen week nog zijn de bewoners overigens nogmaals uitgenodigd, maar die willen alleen praten als het over een andere locatie gaat.

De Wit ging ook in op bij eerdere gelegenheden door de tegenstanders voorgespiegelde cijfers, waaronder de aantallen patiënten dat dagelijks in de wijk zou komen: dat waren er geen 400 tot 600 maar maximaal 200, aldus De Wit.

Initiatiefnemers Jasper de Wit en Henk Jan Verzijl hebben inmiddels op de Facebookpagina  van medisch centrum Hooglede laten weten de communicatie voorlopig te staken, in verband met intimidatie van familie van één van de initiatiefnemers en intimidatie van meerdere voorstanders van de komst van Medisch Centrum Hoog Lede. Inmiddels is mede op advies van het gemeentebestuur één en ander aangegeven bij de politie.

Bewoners uit andere wijken zijn in hun reacties op social media overwegend kritisch naar de houding van de protesterende bewoners maar doen ook een creatief tegenvoorstel: zet de arbeidsmigranten op Park Hooglede en het medisch centrum in de boerderij aan de Zuidbuurtseweg.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date